Rusland

De ‘extremistische’ organisatie van Russische oppositieleider Navalny wil doorgaan

Aleksej Navalny in de rechtbank in Moskou. Beeld AP
Aleksej Navalny in de rechtbank in Moskou.Beeld AP

De inmiddels verboden anticorruptiestichting van de Russische politicus Aleksej Navalny zegt niet van stoppen te willen weten. “We werden wakker, lachten met destructieve bedoelingen en gaan in de wetenschap dat we een ‘gevaar zijn voor de samenleving’ door met onze strijd tegen corruptie”, schreef de FBK op Twitter.

De reactie volgde enkele uren nadat een rechtbank in Moskou de stichting en het politieke netwerk van Navalny het stempel “extremistisch” had gegeven. Dat gebeurde na een marathonzitting achter gesloten deuren. Advocaten hadden gevraagd om een openbare zitting en wilden Navalny oproepen als getuige, maar die verzoeken zijn afgewezen.

Medewerkers van de FBK reageerden schouderophalend. “Ik heb mijn vrouw vandaag verteld dat ik nu een extremist ben en me kan misdragen”, twitterde topman Ivan Zjdanov van de stichting. “Ik werd wakker als extremist. Ging aan het werk. Voelde me niet anders”, schreef onderzoeker Georgi Alboerov op sociale media.

Ondanks de luchtige reacties wordt de uitspraak gezien als een nieuwe klap voor de oppositie in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van september. Het Russische parlement heeft nieuwe wetgeving doorgevoerd die het mogelijk maakt om aanhangers van extremistische groepen te weren uit de politiek. Dat betekent dat medestanders van Navalny straks aan de zijlijn kunnen staan.

‘Dit is ons land en ons enige land’

De uitspraak van de rechter leidde tot internationale kritiek. Toch zeggen Russische aanklagers dat de beweging van Navalny wel degelijk extremistisch is. Het zou die aanduiding verdienen omdat het volgens de autoriteiten de samenleving destabiliseert, haat zaait tegen overheidsmedewerkers en minderjarigen betrekt bij “illegale activiteiten”.

De stichting van Navalny deed onderzoek naar corruptie en zelfverrijking binnen de Russische elite. De organisatie publiceerde daar filmpjes over op YouTube die vaak miljoenen keren zijn bekeken. Het politieke netwerk van de activist probeerde kiezers ondertussen ‘slim’ te laten stemmen op de kandidaten met de beste kaarten om politici te verslaan van pro-Kremlinpartij Verenigd Rusland.

Navalny, die zelf in een strafkolonie zit, reageerde op de uitspraak via een mededeling op Instagram. Hij erkende dat zijn aanhangers hun werkwijze nu moeten aanpassen. “Maar we blijven vasthouden aan onze doelen en ideeën. Dit is ons land en ons enige land.”

EU: Russisch verbod op organisaties Navalni ongekend ernstig

Met het verbieden van de corruptiebestrijdingsorganisatie en het politieke netwerk van Kremlincriticus Aleksej Navalni gaat Rusland verder dan ooit tevoren, zegt de Europese Unie. Het verbod is “de ernstigste poging tot dusver” van de Russische regering “om de onafhankelijke politieke oppositie en onderzoeken naar corruptie te onderdrukken”. Brussel ziet er de opzet in om medestanders van Navalni uit te schakelen voor de parlementsverkiezingen in september.

Die beslissing is niet alleen ongegrond, vindt de EU. Het besluit bevestigt ook “een negatief patroon” van “het stelselmatig om zeep helpen van mensenrechten en vrijheden die in de Russische grondwet zijn opgenomen”. Het “zal verstrekkende gevolgen hebben voor het Russische maatschappelijk middenveld, de oppositie en kritische stemmen”.

Rusland moet Navalni, die voor jaren in een strafkolonie zit, onmiddellijk vrijlaten, herhaalt de EU.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden