Ecuador

De ex-president van Ecuador nam steekpenningen aan: acht jaar cel

Rafael Correa in Brussel in oktober 2019.  Beeld REUTERS
Rafael Correa in Brussel in oktober 2019.Beeld REUTERS

Een rechtbank in Ecuador heeft de voormalig president van het land, Rafael Correa, schuldig bevonden aan corruptie. Correa, die van 2007 tot 2017 op het pluche zat in Quito, kreeg acht jaar gevangenisstraf.

Jarron Kamphorst

Ook Jorge Glas, die vanaf 2013 als vicepresident en rechterhand van Correa optrad, moet acht jaar de cel in. Glas zit al een celstraf van zes jaar uit, vanwege een eerdere veroordeling voor het aannemen van steekpenningen. Tegelijk met Glas en Correa, zijn nog eens zestien anderen veroordeeld vanwege omkoping en corruptie.

De gerechtelijke uitspraak volgt na een lang proces dat in Ecuador bekendstaat als de steekpenningenzaak 2012-2016. Die richtte zich op een groot corruptienetwerk dat onder de regering van Correa werd opgetuigd, waarbij diverse nationale en internationale bedrijven betrokken waren.

7,5 miljoen dollar aan smeergeld

Een van die bedrijven was het Braziliaanse Odebrecht, een van de grootste bouwconcerns van Zuid-Amerika. Het bedrijf is betrokken bij bijna alle infrastructuurprojecten van betekenis op het continent, waaronder de metro van Caracas, een grote haven in Cuba en vrijwel alle infrastructuur voor het WK-voetbal in Brazilië in 2014.

De rechters achten bewezen dat Correa en de zijnen 7,5 miljoen dollar aan smeergeld ontvingen van Odebrecht en andere bedrijven, om daarmee de politieke partij van ex-president, de Alianza País, te financieren. In ruil voor de steun aan diens verkiezingscampagne van 2013, kregen de ondernemingen in kwestie overheidsprojecten toegewezen ter waarde van miljoenen dollars.

Correa roept al jaren dat het proces tegen hem politiek gemotiveerd is. Ook na zijn veroordeling loog zijn reactie er niet om. Op Twitter schreef hij: ‘dit is waar ze op uit waren: justitie manipuleren om te bereiken wat ze in het stemhokje niet kunnen’. Met ‘ze’ verwijst de ex-president naar zijn politieke aartsrivaal, de huidige president van Ecuador Lenin Moreno.

Correa vluchtte in 2017 met zijn vrouw naar België, waar hij in ballingschap verblijft. Zijn advocaten hebben laten weten dat ze in hoger beroep gaan. Over eventuele uitlevering is nog niets bekend. Naast de opgelegde gevangenisstraf mag de oud-president van de rechter 25 jaar lang geen politieke functie meer uitoefenen. Dat betekent dat er voorlopig een streep gaat door de plannen van de 57-jarige politicus om zich volgend jaar weer te mengen in de strijd om het presidentschap van Ecuador.

Lees ook:

Ook de president van Peru zit diep in Latijns-Amerika’s grootste corruptiezaak ooit

President Pedro Pablo Kuczynski zou Latijns-Amerika’s grootste bouwbedrijf Odebrecht aan opdrachten hebben geholpen in ruil voor geld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden