Lobbywerk

De Europese Ombudsman onderzoekt tientallen ‘draaideur-affaires’

Er zijn vragen over het werk van oud-Eurocommissaris Günther Oettinger voor de tabakslobby. Beeld ap
Er zijn vragen over het werk van oud-Eurocommissaris Günther Oettinger voor de tabakslobby.Beeld ap

De Europese Ombudsman is een groot onderzoek begonnen naar wat de Europese Commissie doet aan ‘draaideur-affaires’, situaties waarin vooral hoger EU-personeel overstapt naar een lobby-organisatie of omgekeerd.

ANP

Een van de honderd personeelsdossiers die onder de loep worden genomen betreft oud-commissaris Günther Oettinger. Die zat van begin 2010 tot eind 2019 in het dagelijkse bestuur van de Europese Unie. Ombudsvrouw Emily O’Reilly heeft huidig commissievoorzitter Ursula von der Leyen schriftelijk om opheldering gevraagd over de zakelijke activiteiten van de Duitser sinds zijn vertrek uit Brussel, met name in de tabakslobby.

De Ierse O’Reilly onderzoekt of de commissie zich houdt aan ethische regels bij het goedkeuren van een overstap naar de privésector en richt zich vooral op carrièreswitches bij het midden- en hoger management bij de commissie en EU-agentschappen. “Ik heb het gevoel dat er geen diep begrip bij het bestuur bestaat waarom hier problemen mee kunnen zijn”, zegt O’Reilly. “Men zou zich meer bewust moeten zijn van de indruk die het maakt als mensen met kennis van de wetgevingsprocedures en netwerken vertrekken naar sectoren waar ze van grote commerciële waarde zijn. De perceptie van mogelijke belangenverstrengeling is een gevaar voor het publieke vertrouwen in de instellingen.”

Vorig jaar was er gedoe over de kandidatuur van de Ier Gerry Cross voor een topfunctie bij de Europese Bankautoriteit (EBA), onder meer vanwege diens lobbyverleden bij AFME, de belangenorganisatie van de financiële sector in Europa. Het Europees Parlement blokkeerde de overstap. Eerder al was er de affaire rond EBA-directeur Adam Farkas, die juist naar hetzelfde AFME overstapte. De EU-Ombudsman oordeelde hierover dat de EBA de carrièrestap van de Hongaar had moeten verbieden. Het parlement heeft hem de toegang voor twee jaar ontzegd.

In maart heeft O’Reilly ook een onderzoek geopend naar de overstap van de directeur van het Europees Defensieagentschap naar Airbus in Spanje. Dat is nog in volle gang.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden