Europese Commissie

De EU moest haast maken met de verbetering van de defensiesector, zeggen lidstaten

Spaanse militairen trainen collega's uit Oekraïne in Toledo, Spanje.  Beeld AFP
Spaanse militairen trainen collega's uit Oekraïne in Toledo, Spanje.Beeld AFP

De Europese lidstaten willen meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen defensie. Daarom moet snel de Europese defensiesector worden versterkt, vinden de lidstaten.

Romana Abels

De Europese Commissie moet nog meer haast maken dan ze al doet in haar pogingen om de gezamenlijke aanschaf van defensiematerieel te coördineren, vinden de Europese lidstaten. Dat staat in een voorlopige versie van de conclusies van de Europese top die donderdag in Brussel wordt gehouden.

Hoewel er tot op het laatste moment aan de voorlopige conclusies wordt gesleuteld, zal de passage over defensie voor de top niet meer veranderen, zo zegt een senior diplomaat.

Het gaat de Europese landen er vooral om dat de Europese Commissie meer druk zet achter de pogingen die nu al worden gedaan om lidstaten samen op te laten trekken bij het bijvullen van de voorraden, waarin door de oorlog in Oekraïne een flink gat in is geslagen.

De landen vragen de Europese Commissie ook om op korte termijn een voorstel te schrijven om de Europese defensiesector te versterken. Met dat zogenoemde ‘Europees Defensie-investeringsprogramma’ zou de capaciteit en de weerbaarheid van die sector moeten verbeteren.

De landen willen ook dat de al lopende projecten om de Europese wegen en spoorlijnen geschikt te maken voor het vervoer van defensiematerieel worden versneld.

Lees ook:

Bodem van de Europese munitiekist komt in zicht

Westerse landen leveren grote hoeveelheden patronen en granaten aan Oekraïne. Dat is een aanslag op de eigen zeer beperkte munitievoorraden. ‘Als de oorlog escaleert naar Navo-gebied wil je zelf ook nog kunnen schieten.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden