Coronavirus

De ene na de andere besmetting: wat is dat toch met de kerken in Zuid-Korea?

De Yoido Full Gospel Church in Seoul wordt ontsmet. Beeld AP
De Yoido Full Gospel Church in Seoul wordt ontsmet.Beeld AP

Zuid-Korea neemt nieuwe maatregelen vanwege toenemende besmettingen met het coronavirus. Ook veel grote kerken moeten nu dicht.

Wat is dat toch met die kerken in Zuid-Korea? Het Oost-Aziatische land dat de coronapandemie vroeg onder controle leek te hebben, moet nu toch strengere maatregelen nemen. En weer zijn het de megakerken die een haard van besmetting blijken te zijn. Veel Koreanen, van wie de meerderheid niet gelovig is, leveren via sociale media kritiek op het onverantwoordelijke gedrag daar.

Alle kerkelijke bijeenkomsten in de hoofdstad Seoul zijn sinds woensdag verboden, gelovigen kunnen alleen nog virtueel bijeenkomen. Die beslissing is genomen nadat de Sarang Jeil-kerk een haard van besmetting bleek te zijn, waar nu al 457 leden besmet zijn. Veruit de meeste van de 4000 kerkleden moeten voorlopig in thuisquarantaine blijven.

Jun Kwang-hoon, de controversiële priester van de presbyteriaanse Sarang Jeil, is een van de bevestigde gevallen. Jun woonde zaterdag nog een grote demonstratie bij in Seoul, van mensen die zich verzetten tegen het strikte overheidsbeleid. Eerder verkondigde hij dat het coronavirus zich verspreidt via het nieuwe mobiele 5G-netwerk, een complottheorie zonder wetenschappelijke basis die op sociale media de ronde doet. Ook verzet Jun zich luidruchtig tegen de progressieve Koreaanse president Moon Jae-in.

Versoepelingen en uitbraken

De rol van Jun en andere kerkelijke leiders leidt tot ergernis bij veel Koreanen, van wie de meesten zich al maanden houden aan de regels. Het land is door snel optreden en een uitstekend systeem van testen en opsporen nooit in lockdown gegaan. Maar keer op keer leiden versoepelingen toch weer tot lokale uitbraken.

Soms ontstaan die uitbraken in nachtclubs die eerder opengingen en toen toch weer moesten sluiten, maar vaker via kerkgenootschappen. Maandag is ook een lid van de Kumnan-kerk in Seoul positief getest; met 140.000 leden is dit een van de grootste methodistische kerken ter wereld.

Op de website Korean Times legt religie-expert Lee Gin-ju uit waarom het virus juist in de protestantse kerken toeslaat. Een verklaring is de manier waarop de leden hun geloof beleven: in de kerken wordt veel gezongen en luidop gebeden, in grote massa’s die lang bijeen zijn.

Daarnaast speelt volgens Lee mee dat zij geen centrale leiding hebben. De katholieken en boeddhisten, die dat wel kennen, houden zich volgens hem beter aan de overheidsvoorschriften. Boeddhistische tempels zijn bovendien vaak in de natuur gevestigd, niet in dichtbevolkt gebied.

Godsdienstvrijheid, maar toch taboe

De huidige uitbraak in Zuid-Korea is in aantallen nog altijd heel klein vergeleken met de situatie in westerse landen. Woensdag werden er 297 nieuwe besmettingen geteld – minder dan dagelijks in Nederland – op een bevolking van meer dan 50 miljoen mensen. Maar de nieuwe gevallen laten wel zien dat het erg moeilijk is om het virus er definitief onder te krijgen, hoe goed de aanpak ook is.

In februari en maart moest de overheid stevig ingrijpen om een grote uitbraak onder controle te krijgen in de zuidelijke stad Daegu. Daar lag de bron bij de Shincheonji-kerk, een sekte-achtig genootschap met een protestantse achtergrond, waarvan leden zich niet aan de maatregelen tegen het virus hielden. Veel van de circa 300.000 leden van Shincheonji verbergen hun geloof omdat dit sociaal niet aanvaard is en daardoor zijn ze moeilijk te traceren. De godsdienstvrijheid is verzekerd in Zuid-Korea, maar voor veel mensen is lidmaatschap van een van de tientallen nieuwe kerkgenootschappen toch een taboe.

Het christendom kreeg in de negentiende eeuw voet aan de grond in Korea. Naast de katholieke kerk zijn vooral protestantse kerken met een Amerikaanse achtergrond groot. Daartoe behoren onder meer baptisten en presbyterianen, zoals ook Sarang Jeil, al lijkt die ver afgedwaald van de oorspronkelijke leer.

Lees ook:

Meer dan de helft van alle besmette Zuid-Koreanen is lid van deze obscure kerk

Zuid-Korea heeft ‘de oorlog verklaard’ aan het nieuwe coronavirus. Vooral veel leden van een obscure kerk zijn besmet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden