MegastadRio de Janeiro

De carnavalswereld laat Rio niet in de steek

Mijn vrienden in Rio kunnen er niet over uit: het superontwikkelde Nederland laat onbeschermd personeel ouderen in verpleeghuizen verzorgen. Zo overleed de partner van mijn moeder volgens de huisarts aan Covid-19, vermoedelijk besmet door een verzorgende. In Nederland heet het dat er een tekort is aan beschermende kleding, in Brazilië bestaat dat ook, en is het nog veel erger. Maar dan gaat men op zoek naar oplossingen. Improviseren, daar zijn Brazilianen meesters in.

Voedselpakketten van de sambaschool

Neem de sambascholen: de naaisters zetten jaarlijks duizenden ingenieus ontworpen kostuums in elkaar die worden gedragen bij de parades van het carnaval. Zij maken nu mondkapjes en schorten. Portela, een van de succesvolste scholen, maakt drieduizend mondkapjes. De school haalt ook geld op om voedselpakketten uit te delen in arme wijken. Veel mensen in die wijken leven van informele straathandeltjes en kunnen niet meer werken omdat ze binnen moeten blijven. Geen inkomen, geen eten, dus talloze organisaties steken de handen uit de mouwen om de mensen niet te laten verhongeren, ook de carnavalswereld.

Het parcours waar de parades jaarlijks met carnaval worden gehouden, staat er een groot deel van het jaar verlaten bij. De gemeente Rio heeft besloten in de overdekte gedeeltes van de toeschouwers slaapplekken te maken voor de daklozen.

Buurvrouwen pakken de naaimachine erbij

In ons buurtje in het centrum van Rio hebben een vijftal buurvrouwen ook de naaimachine erbij gepakt. Als het ziekenhuispersoneel al nauwelijks aan mondkapjes komt, kunnen wij gewone stervelingen het helemaal schudden. De meesten maken het gratis, een enkeling vraagt geld omdat de coronacrisis financieel heeft toegeslagen en om het hoofd boven water te houden.

Onze buurvrouw Lia bijvoorbeeld. Ze stuurt foto’s van mondkapjes via de buurtapp: met bloemetjes, geruit, effen. We kunnen er vier voor 5 euro van haar kopen. Daar kun je in Rio een dag van eten.

De voorzitter van onze carnavalsclub Prata Preta (Zwart Zilver) is taxichauffeur en heeft vanwege de lockdown nauwelijks werk meer. Hij verkoopt handgel om het verlies zo veel mogelijk te compenseren. We zijn er maar wat blij mee, want toen het aantal besmettingen significant begon te stijgen in Brazilië, was de handgel in een mum van tijd uitverkocht. Als je al een flesje vond bij een drogisterij, kostte het vier keer de prijs die het normaal gekost zou hebben. Bij hem betalen we voor een liter een kleine 3 euro, een heel mooie prijs.

Brazilië-correspondent Wies Ubags.Beeld Trouw

Een app vervangt het buurtcafé

Intussen komt het virus steeds dichterbij. Een buurvrouw appt in paniek dat ze koorts heeft, veel hoest en haar smaakzin heeft verloren. Corona, weet buurman Hugo die in de verpleging werkt. Na een paar dagen van helse hoofdpijnen en een maar niet zakkende koorts én dus zenuwen over erger, gaat het weer beter met haar. De app is onze buurtkroeg, we leven allemaal met haar mee.

Het echte buurtcafé van Geraldinho, waar we zo graag ­zitten op hete zomeravonden, ligt er ­verlaten bij als ik op een middag terugkom van de markt. Geraldinho staat vlees te bakken voor de mensen die een lunch hebben besteld en zijn hulp schrobt de vloer. Geraldinho’s goedmoedige gezicht staat somber. Op een plastic stoeltje allenig op de stoep drink ik een flesje bier en daarna loop ik naar huis.

Deze week is er weer paniek op de buurtapp. Geraldinho’s hulp heeft verschijnselen van het virus, maar hij wil blijven doorwerken, omdat hij anders de huur niet kan betalen. We moeten hem ervan overtuigen dat hij thuis moet blijven en we besluiten hem allemaal geld te geven om de periode van de quarantaine te overbruggen.

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden