Conferentie over de Toekomst

De burger heeft het voor het zeggen op EU-volksraadpleging in Straatsburg

De plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg, waar deze zondag de Conferentie over de Toekomst van Europa officieel zal worden geopend. Beeld EPA
De plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg, waar deze zondag de Conferentie over de Toekomst van Europa officieel zal worden geopend.Beeld EPA

Na een lange en moeizame voorbereiding komt de Conferentie over de Toekomst van Europa uit de startblokken.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar zondag gaat het dan toch echt gebeuren. Een select gezelschap geeft in Straatsburg het startschot voor de Conferentie over de Toekomst van Europa. Achter dat technocratische begrip gaat een brede maatschappelijke discussie schuil, waarin burgers hun zegje mogen doen over gewenste EU-hervormingen.

Tot op het laatst zijn EU-instituties het oneens geweest over de precieze opzet van dit proces. Pas vrijdag bereikten ze een akkoord. Tot dat moment was het onzeker of de ceremonie op Europa-dag (9 mei) wel zou doorgaan.

In eigen taal voorstellen doen

De Franse president Macron, die enkele jaren geleden met het idee voor de volksraadpleging op de proppen kwam, zal een toespraak houden in de plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg. Ook de EU-kopstukken Ursula von der Leyen (commissie) en David Sassoli (parlement) zullen spreken, alsmede de Portugese premier António Costa namens het huidige EU-voorzittersland.

In de eerste fase van de conferentie, die eigenlijk vorig jaar al had moeten beginnen, hebben alle EU-burgers de gelegenheid in hun eigen taal voorstellen te doen of discussies te houden op de website futureu.europa.eu. Die is vorige maand al opengesteld. Om die discussies in goede banen te leiden is een achttal thema’s geselecteerd, waaronder klimaatverandering, Europese democratie en migratie.

Later dit jaar moeten de ideeën verder besproken worden in plenaire vergaderingen. Ook daaraan zullen ‘gewone’ burgers deelnemen. Over de samenstelling van die plenaire vergaderingen is afgelopen week nog taai onderhandeld. Van de 433 deelnemers zullen er 108 afkomstig zijn uit het Europees Parlement en een gelijk aantal uit nationale parlementen. Naast de inbreng van meer dan honderd burgers hebben alle EU-instituties een plaats gekregen.

Het is de bedoeling dat deze discussies in de lente van volgend jaar, als Frankrijk EU-voorzitter is, uitmonden in concrete (hervormings)aanbevelingen. Of die ook tot het openbreken van het EU-verdrag zullen leiden, is hoogst onzeker. Een aantal landen, waaronder Nederland, wil dat het liefst vermijden.

Lees ook:
‘Sofagate’ toont aan: Het EU-schip heeft één kapitein te veel

Het gênante stoelincident met EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen, vorige maand in Ankara, heeft een oude discussie nieuw leven ingeblazen. Waarom treedt de EU altijd met twee gezichten naar buiten?

Over Europa is Mark Rutte ook niet eerlijk

Door veto’s en andere blokkades is de Europese Unie krachteloos. Geef nu toe dat het anders moet, betoogt D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld in deze opiniebijdrage.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden