Van het slot

De Britten mogen weer naar de pub en naar de playa’s, Boris Johnson hamert op goed gedrag

Afgelopen tijd konden pints alleen worden afgehaald bij The Ten Bells in Londen, klanten moesten buiten op hun beurt wachten. Vanaf vandaag mag er ook weer binnen gedronken worden in Engelse pubs.Beeld AFP

Groot-Brittannië gaat van het slot, als laatste land in Europa. Vanaf zaterdag mogen pubs, restaurants en kappers weer open. Daarnaast mogen Britten naar een zestig landen reizen zonder bij terugkomst verplicht veertien dagen in quarantaine te moeten. Ook Nederland staat op de lijst.

“Gedraag je verantwoordelijk.” Premier Johnson herhaalde de boodschap voortdurend, een dag voor de grootste versoepeling sinds de invoering van de lockdown. Want hoewel de maatschappij almaar meer opengaat, vraagt de regering zich af of iedereen wel fatsoenlijk met de terug verworven vrijheden om zal gaan.

Johnson versoepelt daarom met de voet op de rem; zodra blijkt dat de regels onvoldoende gerespecteerd worden, zal hij er niet voor terugdeinzen de boel terug te draaien, zei hij. Er is zelfs extra politie en ambulancepersoneel vrijgemaakt dit weekend, uit angst dat veel beschonken Engelsen zich zullen misdragen.

Een extreem diepe recessie

Medische experts waren al niet zo gelukkig met de versoepelingen. Gezien het feit dat er dagelijks nog honderden nieuwe besmettingen bij komen – en gemiddeld nog meer dan 100 doden per dag – vrezen zij dat het openen van bars en restaurants voor problemen zal zorgen. Dat de stad Leicester deze week vanwege een nieuwe piek opnieuw in lockdown moest, laat zien dat het gevaar in Groot-Brittannië nog lang niet geweken is. Het aantal besmettingen stijgt nog in ruim dertig andere steden en stadsdelen. Dat die stijging nog niet genoeg reden is om in te grijpen, baart medici zorgen.

Ondertussen ziet Johnson dat andere gevaar groter en groter worden: een extreem diepe economische recessie. De afgelopen dagen regende het massaontslagen bij winkelketens en in de luchtvaartindustrie. In een paar dagen tijd gingen ruim tienduizend banen verloren. Langer wachten met versoepelingen zal de economie nog harder raken, en daarom is de premier nu bereid de gok te wagen – met als risico dat het aantal besmettingen oploopt.

Een passagier komt aan op Manchester Airport.Beeld AFP

De Zuid-Europese zomer

De Britse regering heeft een lijst met tientallen landen vrijgegeven waarvoor, na een bezoek, de quarantaineverplichting komt te vervallen. Dat maakt het voor Engelsen mogelijk om deze zomer in Frankrijk, Spanje of Italië op vakantie te gaan. Ook Nederland staat op de lijst, wat betekent dat Nederlanders vanaf 10 juli zonder veertiendaagse quarantaineverplichting weer naar Engeland kunnen reizen. Portugal, Zweden en de Verenigde Staten staan niet op de lijst. 

De rest van het Verenigd Koninkrijk – Schotland, Wales en Noord-Ierland – heeft zich nog niet aangesloten bij deze afspraken.

Terwijl de Zuid-Europese landen de Engelsen graag zien komen deze zomer, als welkome stimulans voor de zwaar geraakte economie, geldt in Nederland nog altijd het dringende advies voor iedereen die vanuit het Verenigd Koninkrijk komt om allereerst veertien dagen in quarantaine te gaan.

Lees ook: 

De Britten bouwen nieuwe wegen, de pubs gaan open, maar corona dreigt weer toe te slaan

Engeland heeft veel te lijden van het coronavirus, meer dan veel andere rijke landen. Premier Johnson wil de economie een oppepper geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden