Nieuwe Europese Commissie

De brexit is uitgesteld, dus eist Brussel een vrouwelijke Eurocommissaris van Johnson

Boris Johnson in Brussel, afgelopen zomer.  Beeld Getty Images
Boris Johnson in Brussel, afgelopen zomer.Beeld Getty Images

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen wil meer vrouwen in de Europese Commissie. Johnson en (de Roemeense) Orban balen.

Christoph Schmidt

Boris Johnson zal weer even tandenknarsend hebben teruggedacht aan zijn ‘liever dood in een greppel’-uitspraak toen hij gisteren zijn brievenbus opende. Daar lag namelijk een brief uit Brussel, waarin de Britse premier vriendelijk doch dringend wordt verzocht een Eurocommissaris aan te dragen voor het team van de aanstaande commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Nu de brexit opnieuw is uitgesteld, van 31 oktober tot uiterlijk 31 januari, is het Verenigd Koninkrijk wettelijk verplicht om een Eurocommissaris te leveren voor zolang het EU-lidmaatschap duurt. Het ongemak dat daardoor bij Johnson ontstaat, heeft zijn voorganger Theresa May eerder dit jaar ook al eens meegemaakt. Ook zij moest iets doen van Brussel waar ze helemaal geen zin in had: haar land laten meedoen aan de Europese verkiezingen.

De brief uit Brussel hing al een tijdje in de lucht. Maar het verzoek kreeg extra aandacht door de warme ‘aanbeveling’ van Von der Leyen aan Johnson om een vrouwelijke kandidaat naar voren te schuiven. Algemeen werd aangenomen dat het Britse ongemak verlicht kon worden door de huidige Britse Eurocommissaris, Julian King, nog iets langer te laten zitten. Maar die optie heeft duidelijk niet de voorkeur van Von der Leyen.

Een gelijke man/vrouw-verdeling is nog steeds prioriteit

Een gelijke man/vrouw-verdeling is nog steeds een prioriteit van de Duitse oud-minister, de eerste vrouw die de Europese Commissie gaat leiden. Maar het is een prioriteit die met veel kopzorgen gepaard gaat, bleek de afgelopen dagen ook bij lidstaat Roemenië.

Daar kwam gisteren eindelijk duidelijkheid over een nieuwe voordracht. De nieuwe Roemeense regering van premier Ludovic Orban wilde aanvankelijk alleen de prominente Europarlementariër Siegfried Muresan voordragen, zo zong dinsdag rond. Maar Von der Leyen stond erop dat Boekarest ook een vrouwelijke kandidaat zou noemen. Die kwam er ook: mede-Europarlementariër Adina-Ioana Vălean. Aan het begin van de middag werden zij officieel als andere kandidaat gepresenteerd.

Von der Leyen liet er vervolgens geen gras over groeien. Na telefoongesprekken met beide kandidaten koos ze direct voor Vălean. De Roemeense centrum-rechtse politica krijgt wat de aanstaande voorzitter betreft de transport-portefeuille.

Plotselinge val van de Roemeense regering

De oorspronkelijke Roemeense kandidaat, de sociaal-democrate Rovana Plumb, was eind september afgekeurd door het Europees Parlement wegens mogelijke belangenverstrengeling. De zoektocht naar een vervanger werd bemoeilijkt door de plotselinge val van de regering.

Intussen heeft het Europees Parlement nog steeds geen data vastgelegd voor de hoorzittingen van twee nieuwe kandidaten waarover al iets langer duidelijkheid bestaat, de Fransman Thierry Breton en de Hongaar Olivér Várhelyi. Het parlement wacht nog op een opgave van hun financiële belangen, nodig voor de parlementaire ballotage.

De laatste stand van zaken in de man/vrouw-verdeling in de nieuwe commissie: vijftien mannen, twaalf vrouwen, en een (nog) lege Britse stoel.

Lees ook:
Roemeense ruzie verpest het humeur in Brussel

Boekarest had vorige week nog steeds geen kandidaat voor de Europese Commissie, mede door de recente val van de regering. Maar het conflict gaat veel dieper.

Von der Leyen heeft een vrouwenprobleem

De aanstaand voorzitter van de Europese Commissie heeft beloofd te zullen zorgen voor man-vrouw-gelijkheid in haar team. Maar daar denken de lidstaten heel anders over - zoals elke vijf jaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden