Feminisme

De betekenis van het witte pak van Kamala Harris

Toekomstig vicepresident van de Verenigde Staten Kamala Harris (55). Beeld EPA
Toekomstig vicepresident van de Verenigde Staten Kamala Harris (55).Beeld EPA

Dat kleding óók politiek is, bewijst het witte pak van toekomstig vice-president Kamala Harris tijdens haar overwinningstoespraak. Aan witte kleding kleeft geschiedenis.

Heleen Bastiaanse

Gekleed in een zijden crèmekleurige blouse en een wit pak van modehuis Carolina Herrera – een favoriet van first lady’s, onder wie Michelle Obama en Jackie Kennedy – stapte Kamala Harris zaterdagavond op het podium in Wilmington, de woonplaats van Joe Biden. Wie denkt dat de kledingkeuze voor haar toespraak als toekomstig vicepresident puur een modieuze beslissing was, heeft het mis. ‘Een aangrijpende knipoog naar het verleden’, zo noemde het Amerikaanse magazine The Cut haar keuze voor het witte pak.

De suffragettes

(Witte) kleding speelde namelijk al een rol tijdens de eerste feministische golf. In het begin van de 20ste eeuw vocht een groep Britse vrouwen voor het vrouwenstemrecht. De vrouwen noemden zichzelf de suffragettes. Die term is afgeleid van het Franse woord suffrage, dat stemrecht betekent. De beweging voerde actie in zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten.

Amsterdam 18 juni 1916. Rond de 18.000 vrouwen en mannen demonstreren voor het vrouwenkiesrecht. Suffragettes dragen hier wit met een groen/paarse sjerp over hun kleding. Beeld
Amsterdam 18 juni 1916. Rond de 18.000 vrouwen en mannen demonstreren voor het vrouwenkiesrecht. Suffragettes dragen hier wit met een groen/paarse sjerp over hun kleding.

Symbool

De kleur wit werd algauw een symbool van de suffragettebeweging. Door een kleur centraal te stellen in plaats van een bepaald, misschien prijzig, kledingstuk te kiezen, konden vrouwen uit alle economische klassen met hun kleding steun betuigen aan de beweging. Ook ‘marketingtechnisch’ was de keuze interessant: tussen al die mannen in zwarte pakken vielen de dames in het wit enorm op.

Dat wisten de vrouwen in het Amerikaanse Congres ook. Tijdens de State of the Union, de jaarlijkse ‘troonrede’ van de Amerikaanse president, in 2019, droeg een grote groep vrouwelijke Congresleden wit. Het leek alsof er een zoeklicht op hen gericht stond.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Eer aan alle vrouwen die de weg voor haar hebben gebaand

Harris heeft de suffragettebeweging niet specifiek genoemd in haar toespraak, maar eerde wel de vrouwen die de weg voor haar hebben gebaand, zoals haar moeder en oma. Ze bedankte “alle vrouwen die meer dan een eeuw hebben gewerkt om het stemrecht te verkrijgen en te beschermen: honderd jaar geleden met het 19de amendement en nu, in 2020, met een nieuwe generatie vrouwen in ons land die hun stem uitbrengen en de strijd voortzetten voor hun fundamentele recht om te stemmen en gehoord te worden.”

De witte kleding is niet alleen een eerbetoon aan het verleden, ze kan ook gezien worden als een voorstel om te beginnen met een schone lei. Zo riep Harris in haar toespraak alle kinderen op ‘te dromen met ambitie en te leiden met overtuiging’. “Ik mag dan wel de eerste vrouw zijn in dit ambt, ik zal niet de laatste zijn. Ieder klein meisje dat vanavond kijkt, ziet dat dit een land van mogelijkheden is.”

Afgelopen zaterdagavond liet Harris niet alleen zien dat ze zich bewust is van de kracht van kleding, maar ook dat ze niet bang is om deze te gebruiken, schrijft CNN.

Witte kleding op belangrijke momenten in de Amerikaanse politiek

*1968 Shirley Chisholm

In 1968 droeg Shirley Chisholm wit toen ze de eerste Afro-Amerikaanse vrouw werd die in het Congres werd gekozen.

*1984 Geraldine Ferraro

Geraldine Ferraro koos ook voor een wit pak op de Democratische Nationale Conventie van 1984 toen ze haar dankwoord hield als de eerste vrouwelijke vicepresidentskandidaat van een grote partij.

*2016 Hillary Clinton

In 2016 droeg Hillary Clinton een wit broekpak toen ze de Democratische nominatie voor president accepteerde en de eerste vrouw werd die de voorverkiezingen won.

*2019 Alexandria Ocasio-Cortez

In 2019 droeg Alexandria Ocasio-Cortez, de jongste vrouw in de geschiedenis die voor het Amerikaanse Congres werd gekozen, tijdens haar beëdigingsceremonie uitsluitend wit. Daarna tweette ze: “Ik droeg vandaag witte kleding om de vrouwen te eren die het pad voor mij hebben geplaveid, en voor alle vrouwen die nog moeten komen. Van suffragettes tot Shirley Chisholm, ik zou hier niet zijn zonder de moeders van de beweging.”

Lees ook:

Kamala Harris verbrijzelt het glazen plafond

Kamala Harris presenteerde zichzelf zaterdag met trots en overtuiging als de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden