Franse trots

De baguette is nu werelderfgoed, net als de rij bij de bakker

Een Franse bakkerij. De broden gelden nu als immaterieel cultureel erfgoed.  Beeld AFP
Een Franse bakkerij. De broden gelden nu als immaterieel cultureel erfgoed.Beeld AFP
Redactie buitenland

Volgens de Franse broodwetenschappers van het Observatoire du Pain gaan er elke seconde 320 van doorheen, per jaar ongeveer 10 miljard. De Fransen zelf wisten het dus al lang, maar nu is het officieel: het stokbrood staat vanaf nu op de lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed, maakte Unesco woensdag bekend.

En dan wel de officiële baguette. Unesco noemt de specifieke ingrediënten waarmee het brood dient te zijn gemaakt: bloem, zout, water en gist. Ook culturele gewoontes zoals de dagelijkse gang naar de boulangerie en de langwerpige rekken waarin baguettes worden aangeboden horen bij het erfgoed.

Het Franse ministerie van cultuur was al langer bezig met een lobby om de baguette op de lijst te krijgen, in de hoop het verdwijnen van dit typische Franse cultuurgoed tegen te gaan. Elk jaar sluiten honderden traditionele bakkers in het land de deuren.

De geschiedenis van het langwerpige brood met de harde korst schijnt terug te gaan tot de achttiende eeuw. De legende wil dat keizer Napoleon hoogstpersoonlijk bepaalde dat het brood in stokvorm moest worden gebakken. Soldaten konden het dan makkelijk onder de arm meenemen.

Lees ook:

Frankrijk zegt ‘au revoir’ tegen het stokbroodje en omarmt de hamburger

De hamburger heeft in Frankrijk het traditionele stokbrood-jambon-beurre van zijn troon gestoten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden