ProfielAnna Hakobyan

De Armeense premiersvrouw die opriep tot vrede, vertrekt nu zelf naar het front

De Armeense premier Nikol Pashinyan en zijn vrouw Anna Hakobyan.  Beeld AFP
De Armeense premier Nikol Pashinyan en zijn vrouw Anna Hakobyan.Beeld AFP

Ze volgt nu nog een militaire spoedcursus, maar over een paar dagen zal de vrouw van de Armeense premier Nikol Pashinyan naar het front van Nagorno-Karabach afreizen. Anna Hakobyan kondigde haar deelname aan de strijd zelf via Facebook aan.

Pieternel Gruppen

Het conflict om de omstreden regio, die officieel bij Azerbeidzjan hoort maar door etnische Armeniërs wordt bestuurd, laaide eind vorige maand op. Ondanks verschillende pogingen tot een staakt-het-vuren wordt er nog altijd gevochten.

Op sociale media worden inmiddels foto’s van de 42-jarige Hakobyan gedeeld, gekleed in militair uniform met een geweer over haar schouder. Zulke beelden doken ook afgelopen zomer al op, toen ze met een groepje vrouwen een schiettraining volgde.

De Armeniërs zijn er wel aan gewend dat Hakobyan een eigen rol opeist. Als hoofdredacteur van de Armenian Times – ze studeerde journalistiek in haar geboorteplaats Jerevan – was zij al een publiek figuur voordat haar man premier werd.

Tijdens de ‘fluwelen revolutie’ in 2018, waarbij Armeniërs de straat op gingen om te demonstreren tegen het regime, vergezelde ze haar man regelmatig bij protestmarsen en rally's. Toen Pashinyan na de omwenteling tot premier werd gekozen, ontpopte Hakobyan zich al snel tot ‘first lady’, al is die titel officieel voorbehouden aan de vrouw van de president, Noeneh Sarkissian, die een stuk onzichtbaarder is.

Vrouwen en vrede

‘Vrouwen en vrede’ werd een van Hakobyans speerpunten waarmee ze zich de afgelopen twee jaar profileerde en waarbij zij ook vrouwen uit Azerbeidzjan betrok. Op haar eigen website spreekt ze van ‘een campagne om een vreedzame oplossing voor het Nagorno-Karabach-conflict te bereiken’. Een campagne die bovendien niet politiek bedoeld is, maar moet worden gezien als een actie ‘van een vrouw en een moeder’. Hakobyan heeft zelf drie dochters en een zoon die onlangs als vrijwilliger naar het front afreisde. ‘Vrouwen kunnen consolideren, verenigen, en hun stem gebruiken in het belang van vrede’, schrijft ze op haar site.

Hakobyan riep eerder deze maand in een brief haar ‘collega-first ladies’ - onder anderen Michelle Bolsonaro en Melania Trump - op om de onafhankelijkheid van de republiek Nagorno-Karabach te erkennen. ‘Herinner je nog onze conversatie over de rol die vrouwen in het algemeen en wij first ladies in het bijzonder kunnen hebben bij het brengen van vrede in onze maatschappijen en in de wereld?’

De oorlog opzoeken is niet de juiste manier om die rol in te vullen, vindt Garnik Isagulyan, voormalig veiligheidsadviseur van de Armeense president. Volgens hem is dit niet de tijd voor pr-stunts, zei hij tegen nieuwssite Azerbaycan 24. “Het is beter als Anna Hakobyan niet naar het front gaat. Haar bezoek kan het leger dat aan het front vecht onnodig hinderen.”

Lees ook:
Als de kemphanen op de Kaukasus niet staken, ligt een totale oorlog op de loer

In de betwiste regio Nagorno-Karabach zijn kemphanen Armenië en Azerbeidzjan sinds zondag met elkaar slaags geraakt. Een totale oorlog ligt op de loer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden