Bosbranden

De Amazone brandt, Bolsonaro geeft ngo's de schuld

Een man aan het werk in een stuk van het Amazone-regenwoud dat met vuur brand wordt klaargemaakt voor landbouw. Beeld REUTERS
Een man aan het werk in een stuk van het Amazone-regenwoud dat met vuur brand wordt klaargemaakt voor landbouw.Beeld REUTERS

Het aantal branden in de Amazone kent zijn weerga niet. President Bolsonaro haalt zijn schouders op.

Seije Slager

Nog nooit sinds het begin van de metingen in 2013 waren er zoveel bosbranden in het Amazone-regenwoud als in 2019. Het nationale instituut voor ruimteonderzoek van Brazilië, Inpe, telde tot nu toe 72.843 branden, waarvan er opvallend veel, 9507, deze week ontstonden.

Op sommige plekken in het binnenland van Brazilië is de noodtoestand uitgeroepen. Miljoenenstad São Paulo, op enkele duizenden kilometers van de branden, werd eerder deze week midden op de dag in duisternis gehuld, doordat de rook van de branden over de stad waaide.

De Braziliaanse president Bolsonaro reageerde aanvankelijk schouderophalend op het nieuws: het is nu eenmaal de droge tijd, waarin veel bosbranden ontstaan. Zijn critici reageerden dat het dit jaar niet veel droger is dan andere jaren, en dat bosbranden vaak niet spontaan ontstaan, maar worden aangestoken, bijvoorbeeld door boeren die grond vrij willen maken voor landbouw.

Bolsonaro, sinds 1 januari aan de macht, hamert er veelvuldig op dat het regenwoud er is om ontgonnen te worden. Eerder deze maand ontsloeg hij nog de directeur van Inpe, toen het instituut cijfers had gepubliceerd waaruit bleek dat de ontbossing de afgelopen tijd versneld is.

Woensdag kwam de president met een nieuwe verklaring voor de branden: die zouden door ngo’s zijn aangestoken om zijn regering in een kwaad daglicht te stellen. “Alles wijst daarop”, zei hij in een op Facebook geplaatste video. Door journalisten gevraagd naar bewijs voor zijn beschuldiging, zei Bolsonaro dat hij natuurlijk niet over een op schrift gesteld plan voor de brandstichting beschikt. “Zo spelen ze dat niet.”

In dezelfde video maakte hij bekend dat hij nog niet uit het Klimaatakkoord van Parijs stapt. Hij had er eerder op gezinspeeld dat Brazilië dat, in navolging van de VS, zal doen. Het lijkt erop dat druk van Europese landen, die anders geen handelsakkoord willen tekenen, Bolsonaro binnenboord houdt. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Brazilië ook aan zijn verplichtingen voor lagere CO2-uitstoot kan voldoen als het regenwoud in zo rap tempo verdwijnt.

Lees ook:

Braziliaanse president vindt cijfers ontbossing Amazone ‘manipulatie’ en ontslaat directeur onderzoeksinstituut

De directeur van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimte-Onderzoek (INPE) is uit zijn functie gezet nadat president Jair Bolsonaro forse kritiek had geleverd op gepresenteerde ontbossingscijfers van de Amazone.

Bolsonaro haalt uit naar Duitsland en Noorwegen na stopzetten bijdrage milieuprojecten

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft hard uitgehaald naar Duitsland en Noorwegen, nadat die landen bekendmaakten de financiële bijdragen aan Braziliaanse milieuprojecten te stoppen. “Is Noorwegen niet het land dat walvissen doodt op de Noordpool?”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden