Nieuws Buitenland

De allereerste stralingloze vodka uit Tsjernobil is een feit

Beeld AFP

Meer dan dertig jaar geleden ging er iets goed mis in een kerncentrale in Tsjernobyl, in Oekraïne. Duizenden bewoners vertrokken uit de directe omgeving, maar er waren ook mensen, vooral in de wijdere kring rond de centrale, die er bleven wonen.

Dat die bewoners nog altijd amper middelen van bestaan hebben, trok de Britse milieuwetenschapper Jim Smith zich aan. Vanwege de straling kunnen ze niets van wat er wordt verbouwd, verkopen. Smith trok met een team wetenschappers naar het gebied om te zien of ze iets konden produceren zonder straling.

Deze week maakten ze bekend dat het was gelukt: uit graan dat ze op een boerderij in de buurt van Tsjernobyl hadden verbouwd wisten ze, gebruikmakend van water uit een diepe bron in het dorp, een stralingloze fles wodka te produceren.

Volgens Jim Smith is zijn wodka ‘waarschijnlijk de belangrijkste wodka ter wereld’, omdat hij de bewoners de mogelijkheid geeft om weer een bestaan op te bouwen. Op dit moment gaat het de bewoners van de regio iets beter dan in voorgaande jaren, omdat de regio zich momenteel kan verheugen in een grote belangstelling van toeristen.

Zeker tweeduizend mensen per dag nemen de radio-actieve straling rond Tsjernobyl voor lief en boeken er een rondleiding bij een van de vele reisbureautjes in de regio. Ze maken foto’s van de in 1986 op stel en sprong verlaten huizen en van het opschietende onkruid dat langzaam alles wat er ooit stond overwoekert. Dat momenteel op Ziggo een serie over de ramp te zien is, wakkert de belangstelling alleen maar aan.

Met de productie van de wodka komt er voor de berooide bevolking een tweede mogelijke inkomstenbron bij: Atomik wordt hij genoemd.

Lees ook:

‘Nacht in Tsjernobyl’ beschrijft de grootste kernramp ooit, door de ogen van tientallen betrokkenen

33 jaar na ‘Tsjernobyl’ schrijft een Britse journalist een boek waarin tegenstanders van kernenergie hun gelijk op iedere pagina bevestigd zien.

‘Chernobyl’ is naast een fantastische serie ook een parabel voor onze tijd

De HBO-serie ‘Chernobyl’ is indringend, en laat zonder overbodige woorden zien wat het belang is van feiten en onafhankelijke wetenschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden