Aanvallen

De Afghanen slaan een Taliban-offensief af

Afghaanse militairen schieten op een positie van de Taliban in Kunduz, op 31 augustus. Beeld REUTERS

Terwijl de Amerikanen bezweren dat zij en de Taliban bijna een overeenkomst hebben die moet leiden tot een vredesakkoord, vielen de Taliban zowel zaterdag als zondag een stad aan in noord-Afghanistan.

Meerdere veiligheidstroepen zijn gedood bij de aanvallen op Kunduz, zaterdag, en Puli Kuhmri, zondag, en er zijn honderden gewonden, melden de persbureaus. Het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken meldt dat Kunduz inmiddels ‘totaal bevrijd’ is van Talibanstrijders. Hierbij zouden 56 strijders zijn gedood. Aan de kant van het Afghaanse leger zijn twintig soldaten gedood. Onder de slachtoffers zijn ook vijf burgers.

Volgens de autoriteiten is de situatie in Puli Kuhmri, de hoofdstad van de provincie Baghlan, onder controle. Bij het verdrijven van de Taliban uit beide steden heeft het Amerikaanse leger luchtsteun gegeven.

De Amerikaanse gezant die in Qatar onderhandelt met de Taliban waarschuwde direct dat er een einde moet komen aan het geweld, maar hij leek ook vastbesloten om de terugtrekking van de 14.000 Amerikaanse manschappen uit Afghanistan niet uit te stellen. In ruil voor die terugtrekking willen de VS de toezegging van de Taliban dat ze Afghanistan niet zullen gebruiken als uitvalsbasis voor aanvallen op de rest van de wereld. Een overeenkomst daarover is ‘onder handbereik’, aldus de gezant zondagochtend. De Taliban meldt dat er weer gesprekken zijn over de technische uitvoering.

Afghaanse tanks in de straten van Kunduz. Beeld AFP

Met de aanvallen op beide steden lijken de Taliban hun onderhandelingspositie te willen versterken. Want de overeenkomst waarover nu wordt onderhandeld is slechts een tussenstap. Pas als die er ligt, zullen partijen beginnen aan gesprekken over een alomvattend vredesakkoord.

Lees ook:

Afghanen zetten stap op weg naar vredesakkoord

De Taliban en Afghaanse politici hebben elkaar beloofd geen burgers meer te doden.

VS: Samen met de Taliban tegen IS

De Amerikanen proberen via vredesoverleg een terugtrekking uit Afghanistan te regelen. Ze opperen nu zelfs om samen met de Taliban op te trekken tegen IS. ‘De Taliban kennen het terrein.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden