Leslie ‘Ding, dong’ Phillips.

NaschriftLeslie Phillips (1924-2022)

De acteercarrière van Leslie Phillips was gebouwd op tijdloze catchphrases

Leslie ‘Ding, dong’ Phillips.Beeld AP
Niels Posthumus

Het beroemdste woord dat de Britse acteur Leslie Phillips ooit uitsprak, was waarschijnlijk het op het oog zo simpele ‘Hello’. Maar het ging er uiteraard om hoe hij dat intoneerde in zijn komische filmrol als upper class playboy. Zwoel en langgerekt. Iets als: ‘Hell-ooow…’ Het was een van zijn vele in het Verenigd Koninkrijk geliefde catchphrases – uitspraken uit films of televisieseries die zo beroemd worden dat mensen ze in het dagelijks leven en taalgebruik op dezelfde manier gaan herhalen.

Ding, dong’ was een andere legendarische Phillips-catchphrase. En ‘I say’ ook.

Veel Britten konden simpelweg geen genoeg krijgen van de vaak wat bekakt uitgesproken oneliners. Phillips, die 7 november op 98-jarige leeftijd overleed, vertelde begin deze eeuw in een tv-interview hoe ooit de Londense metro waarin hij zat vast kwam te zitten. Om de tijd te doden vroegen passagiers in de wagon hem massaal, en telkens weer opnieuw, zijn bekendste catchphrases voor hen uit te spreken. Tot grote hilariteit. Phillips: “Dat was echt ongelooflijk”.

Hij leerde zijn platte accent af op de toneelschool

Zijn vrouw Zara Carr noemde hem na zijn overlijden tegenover tabloid The Sun dan ook ‘nationaal erfgoed’. ‘Mensen hielden van hem. Overal waar hij kwam werd hij door fans belaagd.’ Ja, zelfs een halve eeuw nadat Phillips de woorden ‘Ding, dong’ had uitgesproken op het grote scherm, begroetten nog steeds regelmatig mensen hem daarmee op straat.

Opvallend genoeg werd Phillips, die beroemd werd met het parodiëren van de Britse upper class, zelf geboren in de Londense arbeiderswijk Tottenham. Pas op toneelschool Italia Conti leerde hij zijn platte Noord-Londense accent af. In de jaren dertig kreeg hij zijn eerste filmrolletjes. Maar zijn doorbraak moest wachten tot na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij als luitenant diende.

Eind jaren vijftig kwam zijn roem alsnog tot volle wasdom, met rollen als casanova in de komische filmserie Carry On. Phillips speelde in 1959 en in 1960 slechts in drie delen van de 31-delige filmreeks – in Carry On Nurse, Carry On Teacher en Carry On Constable – maar maakte een onuitwisbare indruk.

Stem van de sorteerhoed in Harry Potter

In totaal zou Phillips gedurende zijn tachtigjarige carrière in meer dan tweehonderd films, televisie- en radioseries spelen. Ook zijn rol in de komische film Doctor in Clover in de jaren zestig was een daverend succes. Sterker nog, het was in deze film dat zijn immer wulpse karakter menig vrouw begroette met ‘Well, hell-ooow…’ Het geheim lag volgens de acteur in ‘uitademen’ tijdens het uitspreken van het woord.

Toch nam Phillips, zeker vanaf de jaren tachtig, enige afstand van dit soort vertolkingen. Hij nam serieuzere rollen aan, zoals in de film Venus (2006). Die rol leverde hem een nominatie op voor een Bafta, de belangrijkste Britse filmprijs. Eerder speelde hij al in Out of Africa van Sydney Pollack en Empire of the Sun van Steven Spielberg. Niets was te gek. Phillips verscheen in 2001 zelfs naast Angelina Jolie in de fantasiefilm Lara Croft: Tomb Raider. En in het geheugen van het jongere publiek zal hij vooral voortleven als de stem van de magische Sorteerhoed in de eerste twee Harry Potter-films.

Zijn memoires verschenen onder de titel ‘Hello’

Phillips speelde niet alleen op het grote doek veelvuldig een charmante verleider, hij was dat in het echte leven ook. Hij trouwde drie keer. Met zijn eerste vrouw kreeg hij vier kinderen. In 1981 kwam zij, zestien jaar nadat de twee waren gescheiden, om bij een brand. Phillips was op dat moment op tournee in Australië en besloot niet terug te keren voor de begrafenis van zijn ex. Later gaf hij toe dat zijn familie hem dit besluit nooit meer vergaf. Ook de begrafenis van zijn tweede vrouw moest hij in 2011 aan zich voorbij laten gaan. Dit keer was hij door ziekte te zwak om erbij te zijn.

In 2013, op 89-jarige leeftijd, trouwde hij voor het laatst. Een jaar later overleefde hij ternauwernood twee beroertes. Even ervoor had hij zijn memoires gepubliceerd. Die konden natuurlijk slechts één titel hebben: Hello.

Leslie Samuel Phillips werd op 20 april 1924 in Londen geboren en stierf op 7 november 2022 ook in die stad.

Trouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden