QAnon
De aanhang van de Canadese complotkoningin radicaliseert
Een mislukt ‘burgerarrest’ van politieagenten door aanhangers van een samenzweringskoningin doet experts vrezen dat een deel van de Canadezen zich helemaal van de maatschappij aan het afsluiten is.
Een paar jaar geleden zou je haar nog als een koddige paradijsvogel hebben beschouwd, de vrouw die in een busje door Canada rijdt met het opschrift ‘Hare Majesteit Koningin Romana, opperbevelhebber van het Koninkrijk van Canada’. Vergezeld van twaalf in het wit geklede lakeien doet ze allerlei stadjes aan en vormt ze een ‘mobiele regering’.
Maar de decreten die deze mobiele regering bij monde van deze zelfbenoemde koningin Romana Didulo uitvaardigt, zijn nogal kras. Op haar Telegram-kanaal, met 60.000 volgers, mengt ze zweverige berichten over haar goddelijke karma en de heilige energie die ze ergens uit de kosmos vandaan zegt te halen, met oproepen tot het arresteren of zelfs executeren van allerlei tegenstanders, zoals medisch personeel dat meewerkt aan het vaccineren van minderjarigen, of agenten en politici die meewerken aan covidmaatregelen.
Radicaliseringsexperts waarschuwen
Eerder deze maand namen haar aanhangers die bevelen nogal letterlijk, toen ze met enkele tientallen naar het politiebureau van Peterborough togen, in een poging om de politieagenten daar te arresteren. Na wat gewelddadige schermutselingen waren echter enkele aanhangers van koningin Romana gearresteerd. Deze week werd de vijfde persoon die betrokken was bij het ‘burgerarrest’ zelf in hechtenis genomen.
In Canada vrezen radicaliseringsexperts dat sommige Canadezen zichzelf geheel afsnijden van de maatschappij, en hun eigen regels willen maken. “Dit is een beweging die sociale media heeft verlaten en zich nu in de echte wereld begeeft, en we moeten leren hoe die te ontwapenen”, vertelde Carmen Celestini, extremisme-expert aan de Universiteit van Waterloo, aan de Canadese publieke omroep CBC.
Protest tegen covidmaatregelen
Begin dit jaar stond de Canadese politie al machteloos toen een beweging van truckers en allerlei sympathisanten de hoofdstad Ottawa platlegde, in een protest tegen covidmaatregelen. Dat protest werd door allerlei radicaal-rechtse groeperingen gefinancierd en ondersteund. Dat ze daar zo lang ongestoord hun gang konden gaan, lijkt sommige groepen aangemoedigd te hebben.
Ook de aanhangers van Romana Didulo liepen daar rond. Het succes van het truckersprotest bracht haar waarschijnlijk op het idee om door Canada te gaan rondrijden. Voor die tijd had ze al naam gemaakt op sociaal medium Telegram. Didulo, nu waarschijnlijk rond de 50 jaar oud, immigreerde op jonge leeftijd vanuit de Filippijnen naar Canada, en leidde tot een paar jaar geleden een leven van twaalf ambachten, dertien ongelukken.
Een nationalistische partij die ze een paar jaar geleden oprichtte, kende niet echt succes. In 2021 kwam ze bovendrijven op Telegram, toen enkele invloedrijke gebruikers in de kringen van QAnon en aanverwante samenzweringstheorieën besloten om haar tot ‘Koningin van Canada’ te kronen.
Lees ook:
Achter het Canadese truckersprotest schuilt een radicaal-rechts netwerk
De truckersprotesten in Canada breiden zich uit, in eigen land en in het buitenland. De mensen achter die protesten zijn over het algemeen geen truckers, maar bekende rechtse organisatoren.