UpdateEssex

De 39 doden in vrachtwagen hadden allen Chinese nationaliteit

De vrachtwagen werd gisteren verplaatst vanaf het industrieterrein waar hij werd aangetroffen.  Beeld EPA
De vrachtwagen werd gisteren verplaatst vanaf het industrieterrein waar hij werd aangetroffen.Beeld EPA

De 39 doden die gisteren in een vrachtwagen in Essex werden aangetroffen, waren allemaal Chinese staatsburgers.

Dat bevestigen de Britse politie en het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken donderdag, na berichtgeving van diverse Britse media.

Daarmee doet het denken aan een incident uit juni 2000, toen Engeland ook werd opgeschrikt door een dergelijk incident. Toen werden 58 lichamen gevonden in een vrachtwagen in de havenstad Dover; hier ging het om Chinese immigranten die omkwamen door koolmonoxidevergiftiging. Zij zaten meer dan achttien uur opgesloten. De bestuurder van de vrachtwagen, een Nederlander, werd in 2001 veroordeeld tot veertien jaar cel. Hij maakte deel uit van een Chinese smokkelbende. Ook andere betrokkenen werden uiteindelijk veroordeeld.

De politie in Essex kan nog niet bevestigen of het inderdaad om Chinese staatsburgers gaat.

De koeltrailer waarin de slachtoffers woensdag werden gevonden, komt uit Bulgarije. Volgens Britse media zijn de slachtoffers mogelijk door bevriezing om het leven gekomen, omdat de temperatuur in zo’n trailer kan zakken tot 25 graden onder nul. Of de bestuurder op de hoogte was van de inzittenden, is niet duidelijk. De Britse politie onderzoekt of de georganiseerde misdaad achter het transport zit.

Zeebrugge

De trailer kwam dinsdag om 14.49 uur in Zeebrugge aan en is die middag per schip vertrokken naar Engeland. Woensdag om 01.00 uur is de trailer van het schip geladen in Purfleet. De politie trof de trailer niet veel later aan op een industrieterrein in Grays. Vanwege de vondst zijn in Noord-Ierland inmiddels twee locaties doorzocht. De doorzoekingen waren vermoedelijk op plekken die gelinkt worden aan de opgepakte bestuurder.

Burgemeester Dirk De fauw van Brugge heeft vanochtend bevestigd dat de vrachtwagen via Zeebrugge naar Engeland is gekomen. Directeur Joachim Coens van de haven van Zeebrugge legt in het Belgische tv-programma Terzake uit dat een andere vrachtwagen de trailer heeft gebracht. De chauffeur uit Noord-Ierland was dus niet meegegaan op de veerboot naar het Engelse Purfleet.

‘Koelruimtes vrachtwagens niet te controleren’

De trailer kon in Zeebrugge door de controle omdat een koelcontainer bijna niet te controleren is. Volgens de Belgische krant De Morgen wordt een verzegelde koelcontainer alleen opengebroken als er aanwijzingen zijn van een verdacht transport. Scannen is onmogelijk omdat de ruimte daarvoor te goed geïsoleerd is.

“Een koelcontainer is zodanig geïsoleerd en hermetisch afgesloten, dat een scanner er geen warmte detecteert”, zegt burgemeester Dirk De fauw van Brugge, die ook verantwoordelijk is voor het havengebied. Speurhonden en CO2-meters om de aanwezigheid van mensen te detecteren zijn daardoor zinloos.

De krant meldt dat de papieren van het transport verder in orde waren. “Alles wijst erop dat we te maken hebben met een heel erg professionele misdaadbende die de mensen al voor de verzegeling, en dus buiten het havengebied, in de koelcontainer stopte”, zegt De fauw. “Binnen de haven zelf gaan we er voorlopig vanuit dat het onmogelijk was voor die mensen om in het havengebied in de container te kruipen. Zeker gelet op de verzegeling die intact was en er geen uiterlijke tekenen waren van braak”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden