In memoriamDavid Sassoli 1956-2022

David Sassoli, de overleden voorzitter van het Europees Parlement, wilde vooral de jeugd bij Europa betrekken

De voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan David Sassoli. Beeld EPA
De voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan David Sassoli.Beeld EPA

De voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan David Sassoli, is overleden. De 65-jarige sociaaldemocraat lag sinds 26 december in het ziekenhuis.

Romana Abels

Eigenlijk was het te kort. De dinsdag overleden David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, wist van tevoren dat hij maar een halve termijn zou mogen volmaken. Toch zat hij vol plannen om het parlement democratischer te maken, om het migratiebeleid grondig te hervormen en als het even kon ook om een einde te maken aan het nationalistische extremisme in menig Europees land.

In zijn laatste toespraak, half december in de Europese Raad, maakte hij de balans op. Veel was er nog niet van terecht gekomen. “De ambitieuze projecten voor Europa liggen al vanaf het begin van de zittingsperiode op tafel”, schreef hij.

De toespraak hield hij niet persoonlijk, daar was hij te ziek voor. De tekst werd aan de Europese leiders uitgedeeld. Zij konden lezen hoe Sassoli vol vuur schreef over de taken van Europa: het moet vernieuwen, de Europese burger beschermen en hem ‘als een baken van licht’ de weg wijzen.

Fascinatie voor de georganiseerde misdaad

Schrijven kon hij wel. De in Florence geboren Sassoli werkte na een studie politicologie een groot deel van zijn leven als journalist, tot hij in 2009 de overstap naar de politiek maakte.

Hij had als journalist een fascinatie voor onder meer de bestrijding van de Italiaanse georganiseerde misdaad. In zijn laatste journalistieke baan was hij nieuwslezer op Rai Uno. Dat leverde hem enorme bekendheid op. Bij zijn verkiezing tot Europarlementariër in 2009 kreeg hij waarschijnlijk daardoor meer dan 400.000 stemmen.

Binnen de sociaaldemocratische Partito Democratico in het Europees Parlement maakte hij net zo snel carrière als in de journalistiek. Hij werd al snel delegatieleider en vicevoorzitter van het parlement. In 2013 deed hij een poging om burgemeester van Rome te worden, maar die post ging aan hem voorbij. Hij bleef in Brussel.

Brussels beleid moest dichter bij de burger staan

Zijn verkiezing tot parlementsvoorzitter in 2019 was niet helemaal gepland. Niet door hemzelf, althans. Het was het resultaat van de ingewikkelde verdeel-logica waarmee belangrijke posten in Brussel worden verdeeld.

Toen voorzitters voor de Europese Commissie en voor de Europese Raad waren gevonden, was er plots behoefte aan een sociaaldemocratische parlementsvoorzitter die een halve termijn voor zijn rekening kon nemen. Sassoli was niet de grootste naam voor de post, maar werd gekozen op dezelfde dag dat hij zijn sollicitatiebrief stuurde.

Hij had gewild dat hij het Europees Parlement meer profiel kon geven, dat hij de Europese jeugd enthousiast kon maken over de Brusselse politiek. Het beleid uit Brussel, vond hij, moest daarvoor dichter bij de burgers en hun behoeften staan.

Maar in plaats van meer democratie kwam er juist minder: al snel werd het politieke bedrijf gedomineerd door covid en moest Sassoli vechten met de Europese Commissie en de lidstaten om ook het parlement een stem te geven in de bestrijding van de pandemie en bij de verdeling van het coronaherstelgeld.

Hij hoopte jonge Europeanen en stem te geven

Het ambitieuze project waar hij zo veel van verwachtte, de Conferentie over de toekomst van Europa, viel deels in het water. Het was de bedoeling dat met dat project de jongeren van Europa een stem kregen. Omdat alle aandacht naar corona uitging, praatten de burgers tijdens de conferentie tegen een blinde muur. Vergadering na vergadering vond plaats zonder dat ook maar iemand er enige aandacht voor had.

Nadat hij in het najaar van 2021 in een hotel in Straatsburg een longontsteking had opgelopen van een legionellabacterie, werd Sassoli nooit meer de oude. Hij bleef hoge koorts houden. Zijn woordvoerder meldde in de nacht van maandag op dinsdag dat een defect aan zijn immuunsysteem de voorzitter fataal geworden is.

Het Europees Parlement zal in technisch opzicht weinig te lijden hebben van het verscheiden van de voorzitter. Sassoli’s termijn was bijna voorbij. Volgende week kiest het Europees Parlement in Straatsburg volgens het in 2019 bedachte plan een nieuwe voorzitter. Naar verwachting gaat de post naar Roberta Metsola, een christendemocrate uit Malta.

Metsola reageerde bedroefd op het bericht van Sassoli’s dood. “Europa heeft een leider verloren”, schreef ze. Ook elders was er droefenis. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen betreurt het verlies van “een uitstekende voorzitter van het Europees Parlement en vooral een heel goede vriend” en Europarlementariër Kim van Sparrentak hoopt dat “zijn inzet om het parlement nog meer een huis van democratie te laten zijn niet vergeten zal worden”.

Lees ook:

Oud-nieuwslezer David Sassoli is de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement

De Italiaan David-Maria Sassoli werd in 2019 verkozen tot nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. De toen 63-jarige oud-journalist volgde zijn landgenoot Antonio Tajani op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden