Op een terras in Ronda, Zuid-Spanje. Beeld Reuters
Op een terras in Ronda, Zuid-Spanje.Beeld Reuters

Rondje EuropaSpaanse lunch

Dat glas wijn bij de lunch moet maar eens verdwijnen, wil de Spaanse overheid. Maar dat is buiten de Spanjaard gerekend

Jurriaan van Eerten

Een mediterrane hap en een alcoholvrij drankje. Zo ziet het Spaanse ministerie van volksgezondheid het liefste dat restaurants hun daghap voor de lunch serveren. In plaats van het traditionele glas wijn moet er dan voortaan standaard een glas water bij de maaltijd worden neergezet. Kosteloos, uiteraard.

Het menú del día (menu van de dag) is een traditie die overal in Spanje te vinden is, ooit begonnen in de tijd van dictator Franco om buitenlandse toeristen een betaalbare introductie in de Spaanse keuken te geven. Restaurants bieden een driegangenmenu waarvan de kosten over het algemeen rond een euro of tien liggen: een voorafje van bijvoorbeeld soep, een kleine selectie aan gerechten voor het hoofdmenu, en een pudding of wat fruit na. Het idee van het ministerie is om in samenwerking met restaurants deze daghap gezonder te maken, zo bleek uit het advies dat zij vorige week presenteerden.

Maar de populaire Madrileense regiopresidente Isabel Díaz Ayuso plaatste direct een foto van de witte wijn die ze bij haar lunch dronk. “Een goed glas wijn, zoals de heren van de overheid ons willen verbieden”, schreef de rechts-populistische politica erbij. Ook vanuit linkse politieke hoek klonk protest: dat glas wijn hóórt er gewoon bij. Hoezeer het ministerie daarna nog duidelijk probeerde te maken dat het ging om een gezondheidsadvies en niet om een alcoholverbod: het kwaad was al geschied. De Spanjaard vreest nu het geliefde glas wijn of bier bij de lunch te verliezen.

Zoveel drinken de Spanjaarden nou ook weer niet

Hoewel het in Spanje doodgewoon is overdag alcohol te drinken, ligt de gemiddelde jaarlijkse alcoholconsumptie helemaal niet zo ver boven het Europese gemiddelde. Dat heeft ermee te maken dat het vaak maar een enkel glas is dat de Spanjaarden bij hun maaltijd nemen, waarna er weer gewerkt wordt. Ook in de avond ligt het drinktempo veelal lager en wordt erbij gegeten. Uit onderzoek vorig jaar bleek dat slechts een op de twintig Spanjaarden minstens eenmaal per maand echt fiks doorzakt. Onder Nederlanders was dat een op de vijf.

Intussen heeft het ministerie het advies toch maar aangepast. De tekst meldt nu alleen nog maar dat het beter zou zijn een ‘gezond mediterraan dieet dat goed is voor hart’ te serveren. In het alcoholdebat mengt het ministerie zich voorlopig even niet. Hoewel... op één punt blijft het advies voor alcoholgebruik overeind: dat in drankautomaten in sportverenigingen en openbare plaatsen zoals bibliotheken voortaan meer vruchtensappen liggen en minder alcoholische dranken.

Lees ook:

Hoe de Spanjaarden steeds dikker worden door ‘menu del dia’

Spaanse restaurantjes waar grote stukken donkerrode chorizo en gefrituurde inktvisringen in de vitrine prijken zouden de menukaart eens tegen het licht moeten houden. De vele Spanjaarden, voor wie buiten de deur eten een tweede natuur is, maken namelijk vaak niet de gezondste menukeuzes, blijkt uit een onderzoek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden