Handelsbetrekkingen

Daling Chinese investeringen in Australië weerspiegelt de groeiende diplomatieke kloof tussen beide landen

Australische wijnboeren die hun product aan China willen verkopen moeten daarvoor hoge tarieven betalen.  Beeld AFP
Australische wijnboeren die hun product aan China willen verkopen moeten daarvoor hoge tarieven betalen.Beeld AFP

Naast de diplomatieke verhoudingen tussen China en Australië zijn nu ook de handelsrelaties bekoeld.

De Chinese investeringen in Australië namen afgelopen kalenderjaar een duikvlucht, met een afname van 61 procent. Die daling werd deels veroorzaakt door de pandemie en nieuwe wetgeving in Australië, maar ze weerspiegelt ook de groeiende diplomatieke kloof tussen beide landen.

Corona zorgde vorig jaar wereldwijd voor een afname van buitenlandse investeringen, met 42 procent. Dat de Chinese investeringen in Australië nog sterker daalden dan dat percentage, is ook het gevolg van nieuwe Australische wetgeving die het voor buitenlandse bedrijven moeilijker maakt om in Australië te investeren. Sinds vorig jaar worden alle buitenlandse investeringen er vooraf getoetst om een massale uitverkoop van noodlijdende bedrijven in enkele cruciale sectoren te voorkomen - dat om de nationale veiligheid te beschermen.

Een wijngaard  in het zuidwestelijke wijnbouwgebied van West-Australië Beeld AFP PHOTO/Greg WOOD
Een wijngaard in het zuidwestelijke wijnbouwgebied van West-AustraliëBeeld AFP PHOTO/Greg WOOD

Toenemende spanningen

De wetgeving lijkt vooral gericht tegen Chinese bedrijven, die volgens Peking tien keer een deal niet zagen doorgaan vanwege de wet. Die huiver bij de Australiërs is niet los te zien van de toenemende spanningen tussen beide landen, ondanks de nauwe handelscontacten.

Vanuit Chinees perspectief volgt Australië de Verenigde Staten bij het uitoefenen van geopolitieke druk op China. Zo maakte de Australische regering zich in april impopulair in Peking, toen ze opriep tot een grondig onderzoek naar de oorzaken van het coronavirus.

Daarnaast bekritiseerde Australië de repressie jegens de islamitische minderheid van Oeigoeren in West-China, en de steviger greep van Peking op Hongkong. Als reactie legde China Australië hoge invoertarieven en handelsbeperkingen op, onder meer op goederen als rundvlees en wijn die soms opliepen tot 212 procent.

Lees ook:

China treitert Australië met verwijzing naar oorlogsmisdaden

Australië en China botsen opnieuw, nu vanwege een afbeelding op Twitter. De Australische premier eist excuses, maar krijgt die niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden