Terreuraanval

Dader Nice had document Italiaans Rode Kruis bij zich

Een beveiliger bij de afgesloten omgeving van de Notre-Damekerk in Nice, waar vanochtend een mesaanval plaatsvond. Beeld Reuters
Een beveiliger bij de afgesloten omgeving van de Notre-Damekerk in Nice, waar vanochtend een mesaanval plaatsvond.Beeld Reuters

De dader van de steekpartij met drie doden in Nice donderdag had een document van het Italiaanse Rode Kruis op zak. De Franse hoofdaanklager voor terreurzaken bevestigde dat het gaat om een 21-jarige Tunesiër. De man reisde per trein naar Nice waar hij woensdag aankwam.

Redactie

De dader sneed bij twee van de slachtoffers de keel door. De lichamen van de 60-jarige vrouw en de 55-man werden gevonden in de Notre-Dame-kerk waar de bloedige aanval plaatsvond. De vrouw was nagenoeg onthoofd, aldus de aanklager Jean-François Ricard.

Het mannelijke slachtoffer was de koster van de kerk. Het derde slachtoffer, een 44-jarige Braziliaanse vrouw die al meer dan 30 jaar in Frankrijk woonde, overleed aan diverse steekwonden in een restaurant in de buurt waar zij naartoe was gevlucht.

De dader werd door de Franse politie neergeschoten en ligt ernstig gewond in het ziekenhuis, aldus Ricard. Hij reisde via het Italiaanse Bari naar Nice. De man zou in september als migrant zijn aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Justitie in Tunesië is inmiddels ook een onderzoek begonnen. Volgens een justitiefunctionaris stond hij niet op de lijst van verdachte militanten toen hij zijn vaderland in september verliet.

‘Ren, ren, iemand is mensen aan het neersteken’

De krant Le Monde schrijft dat de dader eerst een vrouw in de kerk onthoofdde en daarna een medewerker neerstak. Het derde slachtoffer werd gedood in een bar voor de basiliek, waarnaartoe ze was gevlucht.

“Een vrouw kwam uit de kerk en zei: ren, ren, iemand is mensen aan het neersteken”, zei de ober van het Grand Cafe de Lyon tegenover persbureau AFP. Kort voor 09.00 uur klonken er schoten, vertelt hij. Daarna sloegen mensen rennend op de vlucht. Toen de dader toesloeg, was geen mis bezig. Wel opent de kerk al om 08.00 uur en komen in de kerk aan één van de drukste straten in Nice mensen ‘op alle tijdstippen’ bidden, aldus vader Philippe Asso.

Een mogelijke moslimterrorist is vanochtend door de politie in het Zuid-Franse Avignon doodgeschoten. De man had passanten met een vuurwapen bedreigd, aldus de politie. Hij schreeuwde daarbij de moslimspreuk Allahu akbar, melden Franse media. Volgens andere media gaat het waarschijnlijk niet om een terreurdaad. De man, die werd doodgeschoten in de buurt van een psychiatrisch ziekenhuis, zou “onsamenhangende” opmerkingen hebben gemaakt, maar die zouden niet religieus van aard zijn geweest.

Daaarnaast heeft een man heeft in de Saudische stad Jeddah een bewaker neergestoken bij het consulaat van Frankrijk. De aanvaller gebruikte een “scherp voorwerp” als wapen, berichten Saudische media. Het slachtoffer raakte gewond, maar zou niet in levensgevaar verkeren. De Franse ambassade in het koninkrijk reageert boos en zegt niets een aanval op een diplomatieke post kan rechtvaardigen. De dader zou direct na de aanval zijn opgepakt door Saudische veiligheidstroepen. Het gaat volgens de plaatselijke autoriteiten om een Saudiër. De nationaliteit van het slachtoffer is niet bekend.

Nooddiensten ter plaatse buiten het kerkgebouw waar donderdagochtend de terreuraanslag plaatsvond.  Beeld AP
Nooddiensten ter plaatse buiten het kerkgebouw waar donderdagochtend de terreuraanslag plaatsvond.Beeld AP

Hoogste bedreigingsniveau

Na de terreuraanslag in Nice is Frankrijk naar het hoogste bedreigingsniveau gegaan, maakte premier Jean Castex bekend. Bij gebedshuizen wordt nu de beveiliging verhoogd, aldus het ministerie van binnenlandse zaken. President Macron leidt vrijdag een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

Het gaat volgens burgemeester Christian Estrosi duidelijk om een terreurdaad: ook na diens arrestatie zou de dader ‘Allahu akbar’ hebben geroepen, aldus de burgemeester tegen verslaggevers. Volgens bronnen bij de politie gaat het om één dader, die gewond raakte bij zijn arrestatie en naar het ziekenhuis is vervoerd. Er wordt niet naar handlangers gezocht.

Estrosi was fel tegenover verslaggevers: “Het is tijd dat Frankrijk zijn vredeswetten los moet laten in de strijd tegen het islamofascisme waardoor het land geteisterd wordt.” Van één van de slachtoffers zou de keel zijn doorgesneden, Estrosi verklaarde alleen dat het een gruwelijke aanval is geweest, ‘waarvan de methode zonder twijfel doet denken aan hoe de moedige leraar in Conflans om het leven is gekomen’, verwijzend naar de moord op Samuel Paty nog geen twee weken geleden. Estrosi zegt dat zijn stad een te hoge prijs betaalt, en waarschuwt andere kerken in het land uit voorzorg te sluiten of in ieder geval voor bewaking te zorgen.

Nooddiensten komen ter plaatste bij de omgeving van de Notre Dame-basiliek in Nice waar vanochtend een mesaanval plaatsvond. Beeld AFP
Nooddiensten komen ter plaatste bij de omgeving van de Notre Dame-basiliek in Nice waar vanochtend een mesaanval plaatsvond.Beeld AFP

Het is de vierde terreuraanslag in Frankrijk in iets meer dan een maand tijd. De aanval komt nog geen twee weken na de bloedige aanslag op de leraar Samuel Paty, die door een islamistische radicaal op klaarlichte dag werd onthoofd. Eind september vond er een aanval met een hakmes plaats bij het voormalige kantoor van het satireblad Charlie Hebdo waarbij twee mensen gewond raakten. Het is nog onbekend of de aanval in Nice verband houdt met het tonen van de moslimspotprenten die de afgelopen weken weer meer in de media zijn gekomen na de moord op Paty.

In Nice vielen in 2016 nog bijna negentig doden toen een man in een vrachtwagen inreed op voetgangers op de boulevard van de badplaats.

Lees ook:

Frankrijk waarschuwt burgers in moslimlanden

Frankrijk roept zijn burgers in moslimlanden op om op hun hoede te zijn. Reden zijn de aanzwellende protesten tegen Macron in de islamitische wereld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden