Aanslag Duitsland

Dader aanslag Halle vermoedelijk rechts-extremist

Bij een schietpartij in het Duitse Halle zijn ten minste twee doden gevallen. Meerdere daders zijn per auto ontkomen. Beeld AFP

Een 27-jarige man schoot woensdag in Halle twee mensen dood in de buurt van een synagoge en een kebabzaak. Er wordt uitgegaan van een antisemitisch motief: de dader zelf noemde Joden in een video “de oorzaak van alle problemen”.

Bij een aanslag in de Duitse stad Halle, in de deelstaat Saksen-Anhalt, zijn gisteren twee mensen om het leven gekomen. Nog eens twee anderen raakten gewond. Zij zijn allebei met schotwonden naar het ziekenhuis overgebracht.

Direct na het incident ging de stad op slot en opende de politie een klopjacht op de dader. Hoewel er in eerste instantie sprake was van twee schutters, meldden Duitse media later op de avond dat het om één verdachte ging. Deze werd kort na het incident gearresteerd. Het zou gaan om Stephan B., een 27-jarige man uit de deelstaat Saksen-Anhalt.

B. filmde zijn daad met een camera die hij op een helm had gemonteerd, zo meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Na de aanslag plaatste B. de beelden op het internet. In de 36 minuten durende video is onder meer te zien dat hij in een auto zit en richting de synagoge van Halle rijdt. Naast hem staat een emmer vol explosieven. Eenmaal bij de synagoge lukt het hem niet om de deur te openen.

Op dat moment waren er volgens Max Privorotzki, het hoofd van de Joodse gemeenschap in Halle, ongeveer tachtig mensen aanwezig in het gebedshuis vanwege de viering van de heilige joodse dag Jom Kipoer. Nadat het B. niet lukt om de deur te openen, schiet hij een vrouwelijke passant dood die hem aanspreekt. Iets verderop loopt hij een kebabzaak in. Twee mannen weten te ontkomen omdat het geweer van de schutter herhaaldelijk weigert. Iets later maakt B. zijn tweede dodelijk slachtoffer in diezelfde kebabzaak.

Na de aanslag belandt B. in een vuurgevecht met de politie waarbij hij gewond raakt, om vervolgens met een auto richting het nabijgelegen Landsberg te vluchten. Toen iemand daar B. wilde beletten met een taxi te ontkomen, zou hij ook hem hebben neergeschoten. Het slachtoffer raakte licht gewond en werd met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis werd het slachtoffer daar succesvol geopereerd.

Rechts-extremisme

Tijdens zijn daarop volgende vlucht in zuidelijke richting botste de auto waar B. in zat op een vrachtwagen waarna hij kon worden gearresteerd. Direct na zijn arrestatie werd B. naar het ziekenhuis overgebracht.

Vermoedelijk handelde de verdachte uit rechts-extremistische motieven. Op de beelden van de terreurdaad zou hij volgens de directeur van de Amerikaanse Site Intelligence Group, Rita Katz, onder meer ‘de Joden de oorzaak zijn van alle problemen’ hebben geroepen.

Ook de Duitse autoriteiten gaan uit van een rechts-extremistisch motief. Gisteravond verklaarde de Duitse minister van binnenlandse zaken, Horst Seehofer, dat er ‘naar de inschatting van de hoofdaanklager voldoende aanknopingspunten zijn voor een mogelijk rechts-extremistische achtergrond’.

Gisteravond kwamen in het centrum van Halle een paar honderd mensen bijeen om de slachtoffers van de aanslag bij de synagoge en de kebabzaak te herdenken. Er werden bloemen gelegd en kaarsen aangestoken. Dit stilteprotest werd georganiseerd op initatief van ‘Halle Gegen Rechts’, een organisatie die zich verzet tegen rechts-extremisme en neonazisme.

In een reactie op de gebeurtenissen in zijn stad uitte de burgemeester van Halle, Bernd Wiegand, zijn afschuw. “Onze diepste sympathie gaat uit naar de familieleden van de ­slachtoffers. Namens de stad Halle wil ik u bedanken voor de grote solidariteit die de stad ervaart in deze moeilijke tijden.”

Lees ook: 

Waar komt de nieuwe Jodenhaat vandaan?

Antisemitisme is een groeiend probleem in Europa. Waar komt het vandaan en wie zitten erachter?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden