Woordenstrijd

D66-politica In ’t Veld blijft kalm onder aanval Sloveense premier: ‘De toon van het debat in dit land valt erg op’

Sophie in 't Veld. Beeld
Sophie in 't Veld.Beeld
Redactie Trouw

Het was alsof premier Janezk Jansa van Slovenië de bevindingen van de commissie van Europarlementariërs wilde illustreren, toen hij donderdagavond D66-politica Sophie in ’t Veld op Twitter ervan langs gaf. “Wie bent u eigenlijk?”, vroeg hij. “Ga eens langs bij de Nederlandse premier.”

In ’t Veld is voorzitter van een commissie van Europarlementariërs die overal in Europa de rechtsstaat monitort. Als er signalen zijn dat het ergens mis gaat, gaat de commissie erop af. Ze waren al in diverse landen, niet alleen in Oost-Europa. Naar Slovenië waren ze afgereisd na berichten over de persvrijheid die er onder druk staat.

De afgelopen dagen probeerden ze met zoveel mogelijk betrokkenen te praten. Ook met premier Jansa, maar die reageerde liever op Twitter, waar hij haar ook uitmaakte voor een ‘marionet van George Soros’, de Amerikaanse zakenman.

Hun ambt onwaardig

Het was de politica al opgevallen hoe erg het publieke debat in Slovenië is gepolariseerd. Nu het haar zelf trof, merkte ze hoe intimiderend het voelt als politici daarin een rol spelen. In Slovenië gebeurt dat aan de lopende band. “De toon van het debat in dit land valt erg op”, zei In ‘t Veld daarom vrijdag bij de persconferentie waarmee ze de missie afsloot. “Wij vinden de manier waarop politici zich erin mengen hun ambt onwaardig.”

Voor het overige wilde ze liever geen woorden vuil maken aan het incident, dat al meteen werd veroordeeld door premier Rutte van Nederland en voorzitter Charles Michel van de Europese Raad. “Iedereen mag zeggen wat hij wil”, zei ze op een persconferentie in Ljubljana, al zou ze liever zien dat politici zich op dat moment ‘bewust zijn van hun machtspositie’.

Wat betreft de bevindingen kon ze verder melden dat de instituties in Slovenië in orde zijn, maar dat het zorgelijk is dat een onafhankelijk persbureau moet procederen om het geld te ontvangen waar ze recht op hebben.

Lees ook:

Rutte botst op Twitter met Sloveense premier, krijgt bijval van EU-voorman

Demissionair premier Mark Rutte is fors in aanvaring gekomen met zijn Sloveense collega Janez Janša.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden