Niemand mag de aangemeerde Costa Smeralda verlaten.

UpdateWuhanvirus

Cruiseschip in quarantaine voor Italiaanse kust vanwege virusvrees

Niemand mag de aangemeerde Costa Smeralda verlaten. Beeld Reuters

Ongeveer 6000 passagiers van een cruiseschip in de haven van het Italiaanse Civitavecchia mogen het vaartuig voorlopig niet af vanwege de angst voor besmetting met het wuhanvirus.

Twee Chinese passagiers aan boord zijn mogelijk besmet met het nieuwe wuhanvirus, zo heeft de rederij Costa Crociere donderdag bekendgemaakt.

Het Chinese koppel kwam op 25 januari aan in Italië, waar het in de havenplaats Savona aan boord ging van de Costa Smeralda. Het schip meerde in de dagen daarna achtereenvolgens aan in Marseille, Barcelona en Palma de Mallorca, om donderdag aan te komen in Civitavecchia, ten noorden van Rome.

Omdat het Chinese paar met koorts, hoesten en benauwdheid typische symptomen van het nieuwe coronavirus vertoont, wordt iedereen aan boord gehouden. Het stel wordt intussen aan allerhande onderzoeken onderworpen.

Een man in Bangkok laat zijn temperatuur opmeten. Beeld EPA

EU betaalt terugreis burgers die weg willen uit Wuhan 

De kosten die Nederlanders moeten maken om geëvacueerd te worden uit Wuhan, het epicentrum in China van de uitbraak van het nieuwe coronavirus, worden vergoed door de Europese Unie en de Nederlandse overheid. 

Ook eventuele kosten die ontstaan door quarantaine-maatregelen worden vergoed,  zo heeft de Nederlandse ambassade in Peking aan de Nederlanders in Wuhan en de provincie Hubei laten weten. In totaal willen achttien van de twintig Nederlanders in Wuhan de stad verlaten. Het is nog niet duidelijk wanneer ze kunnen vertrekken. “Er is intensief overleg met een aantal landen om op zeer korte termijn vliegtuigen te sturen voor Europeanen die aangegeven hebben te willen vertrekken, inclusief Nederlanders.”

Partners van Nederlanders in Wuhan die niet een EU-paspoort hebben, zullen vermoedelijk moeten achterblijven. Er is “serieuze kans” dat de Chinese autoriteiten “niet zullen instemmen met vertrek van personen met de Chinese nationaliteit”, schrijft de ambassade.

Intussen heeft Tsjechië als eerste land binnen de Europese Unie de uitgifte van visa aan Chinezen stilgelegd. Het land wil zo voorkomen dat het nieuwe coronavirus zich verspreidt naar Tsjechië.

Rusland zette donderdag de uitgifte van elektronische visa aan Chinezen stil. Veel luchtvaartmaatschappijen zijn tijdelijk gestopt met het uitvoeren van vluchten van en naar China vanwege het longvirus.

Het aantal doden in China door de uitbraak van het nieuwe coronavirus is gestegen naar 170. Volgens de Chinese autoriteiten staat op dit moment van 7711 mensen vast dat ze het Wuhan-virus hebben.

De Chinese gezondheidsdiensten meldden dat het aantal doden in de provincie Hubei, waarin de stad Wuhan ligt, woensdag aan het einde van de dag was gestegen met 37 naar 162.

Het aantal mensen waarbij het vermoeden bestaat dat ze het virus bij zich dragen, wordt geschat op ruim 12.000. In iedere provincie van China zijn besmettingen geconstateerd. De autoriteiten meldden ook de eerste besmetting met het Wuhan-virus in Tibet.

Drie Japanners op een door de Japanse overheid gecharterde vlucht op woensdag bleken besmet met het nieuwe coronavirus, meldde de Japanse zender NHK op gezag van het ministerie van Gezondheid. Een Amerikaanse vlucht met zo’n 200 geëvacueerden is geland in Californië. Alle passagiers worden drie dagen gemonitord in een speciale opvang.

Een vrouw in Hongkong draagt een baby. Beeld Getty Images

Noodsituatie 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepaalt donderdag of het een internationale noodsituatie uit zal roepen vanwege het wuhanvirus dat inmiddels aan minstens 170 mensen het leven heeft gekost. In China zijn zo'n 7000 mensen met het virus besmet. Buiten China is het wuhanvirus inmiddels in zeker vijftien landen opgedoken.

Verschillende landen zijn inmiddels begonnen met het evacueren van burgers uit Wuhan. Zo hebben de Verenigde Staten tweehonderd mensen geëvacueerd. Een Frans militair vliegtuig met een medisch team aan boord is gisteravond vertrokken om tweehonderd burgers op te halen. Frankrijk stuurt later deze week waarschijnlijk nog een vliegtuig om Fransen en andere buitenlanders op te halen.

Drie Japanners die vanuit Wuhan werden teruggevlogen zijn besmet, blijkt uit testen. Twee van hen vertoonden geen symptomen maar testten toch positief op aanwezigheid van het virus.

Vliegmaatschappijen

Ondertussen hebben ook diverse luchtvaartmaatschappijen maatregelen genomen. Zo maakte British Airways en het Duitse Lufthansa gisteren bekend tot 9 februari alle vluchten van en naar China te schrappen. De maatregel geldt ook voor dochtermaatschappijen Swiss International Air Lines en Austrian Airlines. American Airlines vliegt vanuit Los Angeles niet meer op Peking en Shanghai. 

 Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt haar directe vluchten naar de Chinese steden Chengdu, Xiamen en Hangzhou. Ook wordt het aantal vluchten naar Shanghai teruggebracht. De wijzigingen hebben volgens KLM niet zozeer te maken met de situatie rond het wuhanvirus, maar vooral met de teruglopende boekingen. 

Maatregelen

Over de hele wereld worden maatregelen genomen om het virus in te dammen. Verschillende bedrijven houden de deuren dicht. Meubelgigant Ikea sluit tijdelijk de helft van zijn dertig winkels in China. Starbucks en McDonald’s sloten eerder al meerdere filialen. Acht Nederlandse middelbare scholen die dit voorjaar een uitwisseling met Chinese scholen hadden gepland, zien af van de reis. 

Lees ook: 

Reportage: Moeder is doodziek, maar Chen Nini kan geen bed voor haar vinden

Duizenden Chinezen kloppen in de afgesloten miljoenenstad Wuhan aan bij de ziekenhuizen. Chen Nini zoekt vergeefs naar een plek voor haar zieke moeder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden