Sri Lanka

Crisis na crisis in Sri Lanka, premier stapt op

Premier Mahinda Rajapaksa liet maandag weten op te stappen.  Beeld REUTERS
Premier Mahinda Rajapaksa liet maandag weten op te stappen.Beeld REUTERS

De instorting van de Sri Lankaanse economie leidt tot felle protesten. Premier Rajapaksa moet nu het veld ruimen.

Ghassan Dahhan

De Sri Lankaanse premier Mahinda Rajapaksa is opgestapt na weken van felle protesten. Het Zuid-Aziatische eiland heeft te kampen met een grote financiële crisis, die demonstranten wijten aan politiek mismanagement van de regering. De president en tevens de jongere broer van de premier, Gotabaya Rajapaksa, blijft voorlopig zitten.

Het vertrek van Mahinda Rajapaksa volgt op de stationering van het leger in de hoofdstad Colombo eerder die dag. Maandagochtend vielen regeringsaanhangers daar demonstranten aan, die sinds april voor de kantoren van de premier en de president bivakkeren. Bij onlusten die daarop volgden kwamen drie mensen om het leven onder wie een parlementslid van de regeringspartij, en raakten minstens 150 mensen gewond.

Wantrouwen

Sri Lanka maakt de grootste economische crisis door sinds zijn onafhankelijkheid in 1948. De economie staat op het punt van instorten: de inflatie schiet omhoog en de regering is niet meer in staat om buitenlandse leningen af te lossen. Veel burgers kunnen niet meer rondkomen en geen essentiële goederen, zoals voedsel en medicijnen, meer kopen. Ook aan brandstof is moeilijk te komen, en dagelijkse stroomonderbrekingen leggen het gewone leven stil.

De regering beroept zich op overmacht en schuift de economische malaise af op de coronacrisis en de gevolgen daarvan. Zo is de toerisme-industrie als gevolg van de crisis ingestort, terwijl een groot deel van de Sri Lankaanse economie daarop leunde.

Het is de vraag of met het vertrek van de premier de rust terugkeert. Eerder diende het parlement een motie van wantrouwen in tegen de regering, en de vakbonden kondigden maandag een algemene staking aan als niet ook de president opstapt.

In gesprek met het IMF

Het vertrek van zijn broer maakt het voor Gotabaya Rajapaksa moeilijker om aan te blijven. Hij trok al veel machtsmiddelen naar zich toe; zo kondigde hij vrijdag de noodtoestand af, waardoor hij de bevoegdheid verkreeg om mensen te laten arresteren. Ook mogen de autoriteiten nu zonder rechterlijke tussenkomst goederen laten confisqueren en huizen doorzoeken. Verder mag de president iedere wet opschorten in het belang van nationale veiligheid. De limiet van zijn macht lijkt wel bereikt.

President Rajapaksa zal snel oplossingen moeten vinden om de lasten voor de gewone burgers te verlichten. De regering is inmiddels in gesprek met het IMF over een lening om snel een aantal essentiële programma’s te financieren, maar moet daarvoor ook langetermijnplannen voor de haperende economie presenteren.

In de ontslagbrief van de premier werd ook de suggestie gedaan om een regering van nationale eenheid te formeren. De regering zou dan de macht moeten delen met oppositiepartijen, maar die hebben dit tot nu toe geweigerd en blijven het aftreden van de president eisen.

Lees ook:

De gebroeders Rajapaksa weigeren de macht op te geven in Sri Lanka, ondanks een steeds diepere crisis in het land

De gebroeders Rajapaksa houden in Sri Lanka vast aan de macht, ondanks een steeds diepere economische crisis, aanhoudende protesten en opstappende coalitieleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden