NieuwsStaatsgreep

Couppoging Soedan leidt tot roep om snelle hervorming leger

Coupplegers probeerden afgelopen dinsdag de brug over de Nijl tussen de tweelingsteden Khartoem en Omdurman in te nemen. Inmiddels is er weer normaal verkeer mogelijk over deze hoofdader in Soedan.  Beeld EPA
Coupplegers probeerden afgelopen dinsdag de brug over de Nijl tussen de tweelingsteden Khartoem en Omdurman in te nemen. Inmiddels is er weer normaal verkeer mogelijk over deze hoofdader in Soedan.Beeld EPA

Premier Hamdok van Soedan wil na de mislukte coup haast maken met de hervorming van het leger en de ambtenarij.

Erik van Zwam

Na de mislukte poging tot staatsgreep, dinsdag door hoge militairen in Soedan, wil minister-president Abdalla Hamdok het leger drastisch hervormen en de aanhangers van oud-dictator Omar al-Bashir opruimen uit het ambtelijk apparaat en de rechterlijke macht.

De coup werd geleid door de militaire commandant van Omdurman, de tweelingstad van Khartoem aan de overkant van de Nijl. Tankeenheden en militairen poogden bruggen tussen beide steden in te nemen, evenals het televisiestation en het militaire hoofdkwartier. Bij de hoofdbrug over de Nijl vonden beschietingen plaats. De inname van de gebouwen van de staatstelevisie en van het leger in Khartoem mislukte. De gezagsgetrouwe troepen sloegen de aanval af en arresteerden 21 senior-officieren, soldaten en burgers die bij de staatsgreep betrokken waren.

Hamdok, die de overgangsregering leidt na de val van Bashir in 2019, moet het land met democratische hervorming klaarstomen voor vrije verkiezingen eind 2022. Zijn burgerregering staat onder toezicht van een Soevereine Raad, bestaande uit de legertop en burgers. Hamdok vindt dat de ontmantelingen van de oude krachten in het leger te traag gaat. Hij wil dat de troepen onder het gezag van het burgerbestuur komen te staan. De premier wil nu zo snel mogelijk de islamitische hoge officieren uit het militaire apparaat verwijderen. De coup maakt duidelijk dat er behoorlijke spanningen zijn tussen burgers en militairen in het overgangsbestuur, maar ook binnen het leger zelf.

Steunpilaar Bashir doet mee aan presidentsverkiezingen

De commandant van de beruchte Rapid Support Forces en tweede man van het leger, generaal Mohamed Hamdan Dagalo (beter bekend als Hemedti) liet publiekelijk weten dat hij geen coup zal toestaan. “We gaan voor democratie en vrije verkiezingen. Het verleden is verleden tijd.” Hij maakt er overigens nauwelijks een geheim van bij de presidentsverkiezingen in 2022 een gooi te doen naar het hoogste ambt, terwijl hij indertijd de gewelddadige steunpilaar was van Bashir.

Legerleider Abdel Fattah al-Burhan liet zich na de staatsgreep zien bij het militaire hoofdkwartier om samen met Hemedti steun te betuigen aan de soldaten die de coupplegers versloegen.

Toch is Hamdok niet gerust op de situatie. Sinds april 2019 zijn al verschillende plannen gesmeed en pogingen gedaan tot staatsgreep door islamitische legerofficieren. De premier zocht meteen na de couppoging contact met de leiders van de Beweging voor Vrijheid en Democratie (FFC), die de volksopstand tegen Bashir leidden, om hen te waarschuwen uiterst waakzaam te zijn om het terugdraaien van de verworvenheden van de revolutie te voorkomen.

Lees ook:

Regering van Soedan begint met de grote schoonmaak na de val van dictator al-Bashir.

De nieuwe regering in Soedan is deze week begonnen met een grote schoonmaakoperatiebinnen de overheid en het bedrijfsleven om de overblijfselen op te ruimen van het regime van oud-dictator Omar al-Bashir, die vorig jaar april werd afgezet.

President Bashir van Soedan afgezet, leger grijpt de macht.

De Soedanese minister van defensie en tevens vicepresident Awad ibn Ouf heeft op televisie verklaard dat president Al-Bashir na dertig jaar is afgezet en is gearresteerd. Het leger zal de komende twee jaar de macht overnemen in het land en daarna vrije verkiezingen uitschrijven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden