Onderzoek

Corpulente leider? Dikke kans dat hij corrupt is

De Tadzjiekse president Emomalii Rachmon zit aan een feestmaal. Beeld Presidentiële administratie Tadzjikistan.
De Tadzjiekse president Emomalii Rachmon zit aan een feestmaal.Beeld Presidentiële administratie Tadzjikistan.

Hoe dikker een bewindvoerder, hoe groter de kans dat hij corrupt is. Althans, tot die conclusie komt Pavlo Blavatskiy, hoogleraar economie aan de Universiteit van Montpellier.

Jarron Kamphorst

Professor Blavatskiy onderzocht het verband tussen obesitas en corruptie onder politiek leiders in voormalige Sovjetrepublieken. Aangezien de hoogleraar geen toegang had tot medische dossiers, liet hij computers foto’s bestuderen van 299 kabinetsleden uit vijftien voormalige Sovjetrepublieken.

Met behulp van algoritmes kon zo de body mass index van de politici worden bepaald. Vervolgens legde Blavatskiy de resultaten naast vijf algemeen geaccepteerde indicatoren voor corruptie op landniveau.

Wat bleek? Hoe dikker de ministers, hoe corrupter de regering. Zo zijn de kabinetsleden van de Baltische staten en Georgië, landen die relatief goed scoren als het op corruptie aankomt, aanzienlijk dunner dan hun collega’s in bijvoorbeeld Turkmenistan, Tadzjikistan en Oezbekistan, landen die er een bedenkelijke reputatie op nahouden wat betreft corruptie.

Over de oorzaak van het opvallende verband geeft het onderzoek geen uitsluitsel. Wel stelt Blavatskiy dat de bevindingen kunnen dienen als ‘vervangende variabelen’ voor politieke corruptie als daar lokaal of regionaal gegevens over ontbreken.

Lees ook:

Hoe staatshoofden van de voormalige Sovjetrepublieken het coronavirus ontkennen

Nu het coronavirus over de wereld trekt, duikt er in de voormalige Sovjetrepublieken een aloude reflex op. Staatshoofden ontkennen de ernst van de epidemie en vegen informatie onder het tapijt. Gezien het verleden is die schrikreactie niet eens zo gek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden