Coronavirus

Coronavirus verspreidt zich snel; 23 passagiers cruiseschip onvoldoende getest

Mensen met mondkapjes bij het Rafik Hariri Universiteitsziekenhuis in Beiroet, waar een vrouw werd behandeld voor coronavirus, de eerste in Libanon Beeld EPA
Mensen met mondkapjes bij het Rafik Hariri Universiteitsziekenhuis in Beiroet, waar een vrouw werd behandeld voor coronavirus, de eerste in LibanonBeeld EPA

Het coronavirus, dat begon in de Chinese miljoenenstad Wuhan, verspreidt zich steeds sneller door de rest van de wereld. De Japanse minister van Volksgezondheid heeft zijn excuses aangeboden nu is gebleken dat 23 van de circa 970 passagiers die eerder deze week het cruiseschip Diamond Princess hebben verlaten, van boord zijn gegaan zonder voldoende te zijn getest op het nieuwe coronavirus.

ANP

Een van de vertrokken passagiers, een Japanse vrouw van in de zestig, bleek toch besmet te zijn met het virus toen ze aankwam bij de plek waar ze twee weken in quarantaine gaat. Alle 23 passagiers worden opnieuw getest op Covid-19.

De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak, maar sinds woensdag mogen mensen die het virus niet hebben van boord gaan. De afgelopen dagen zijn ongeveer 970 passagiers vertrokken.

Er bevinden zich nog steeds niet-Japanse passagiers op het schip. Zij wachten op hun repatriëring. Ook zijn nog zo’n duizend bemanningsleden aan boord. Zij brachten de afgelopen weken bijvoorbeeld maaltijden rond en moeten nu alsnog in quarantaine.

In Daegu, de vierde stad van Zuid-Korea, heeft de burgemeester zaterdag de 2,5 miljoen inwoners opgeroepen binnen te blijven.

Het aantal patiënten dat in Zuid-Korea besmet is geraakt met het coronavirus is in één dag gestegen met 123 gevallen en komt nu uit op een totaal van 556. Er zijn ook twee nieuwe sterfgevallen, wat het totale aantal doden op vier brengt.

Onder de laatst geïdentificeerde gevallen zijn er 75 die banden hebben met de Shincheonji-kerk van Jezus, een christelijke sekte in Daegu die momenteel zwaar getroffen wordt door het virus, zei het Koreaanse Centrum voor ziektebestrijding en preventie in een verklaring.

Ook in China is het dodental opnieuw opgelopen, tot meer dan 2.400. In de centrale provincie Hubei, het epicentrum van de epidemie, zijn in de afgelopen 24 uur 96 mensen overleden. De commissie rapporteerde ook 630 nieuwe bevestigde gevallen van besmetting in de provincie, waardoor het totale aantal besmettingen op het Chinese vasteland nu uitkomt op ongeveer 77.000.

Lombardije

Het nieuwe coronavirus blijft om zich heen grijpen in de noordelijke Italiaanse regio Lombardije. Daar zijn tot dusver 89 besmettingen gemeld, maakte gouverneur Attilio Fontana zondag bekend.

Het totale aantal besmettingen in Italië zou inmiddels boven de 100 uitkomen. In het land zijn tot dusver twee mensen overleden nadat ze waren besmet met het virus.

Premier Giuseppe Conte kondigde zaterdag drastische maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. “In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan”, stelde hij op een persconferentie.

De noodmaatregelen blijven volgens Conte enkele weken van kracht. Ze hebben gevolgen voor zo’n 50.000 mensen, die al het verzoek hadden gekregen thuis te blijven. Scholen en bedrijven moeten in die gebieden de deuren sluiten.

Grote evenementen, zoals kerkdiensten, carnavalsvieringen en sportwedstrijden, zijn verboden. Ook drie wedstrijden in de hoogste Italiaanse voetbalklasse zijn afgelast. Het gaat om Inter-Sampdoria, Hellas Verona-Cagliari en Atalanta-Sassuolo.

Italië is goed voor het overgrote deel van het aantal geïnfecteerden in Europa. In Duitsland zijn 16 gevallen gemeld, in Frankrijk 12. In Parijs overleed vorig weekend een Chinese toerist aan Covid-19.

Twee buitenlandse bedrijven hebben bij de Koninklijke Marechaussee aangifte gedaan van oplichting bij de verkoop van mondkapjes bestemd voor China.

Dat zegt een woordvoerder van de marechaussee na een bericht door de NOS. De marechaussee gaat de zaak in overleg met het Openbaar Ministerie onderzoeken, aldus de zegsman.

De twee bedrijven, een Britse en een Chinees-Australische onderneming, zouden bijna 1,2 miljoen euro aan het Purmerendse bedrijf hebben betaald als aanbetaling voor de levering van zo’n 20 miljoen mondkapjes tegen het coronavirus, meldt de NOS.

Toen medewerkers van de buitenlandse bedrijven naar Nederland kwamen voor een afspraak om de mondkapjes te bekijken, troffen ze niemand. Toen de Britse ondernemer vorige week dreigde naar de politie te stappen zou het Purmerendse bedrijf ook telefonisch niet meer bereikbaar zijn, aldus de NOS.

Incubatietijd langer dan gedacht

De incubatietijd van het nieuwe coronavirus is mogelijk langer dan gedacht. De autoriteiten in de Chinese provincie Hubei melden dat een 70-jarige man pas 27 dagen nadat hij was besmet ziekteverschijnselen begon te vertonen. De Chinese man vertrok op 24 januari uit Shennongjia, waar hij nauw contact had gehad met zijn zus. Die was besmet met het virus. De man kreeg op 20 februari koorts. Een dag later bleek uit een test dat hij het nieuwe coronavirus ook had opgelopen.

De incubatietijd is de periode tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen. Experts gingen bij het nieuwe coronavirus tot dusver uit van een maximale incubatietijd van 14 dagen. Als die periode langer blijkt te zijn, zou dat het lastiger kunnen maken de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het RIVM zegt er vooralsnog van uit te gaan dat er maximaal veertien dagen zit tussen besmetting met het nieuwe coronavirus en het optreden van ziekteverschijnselen, maar zegt alle ontwikkelingen in de gaten te houden.

Fors meer besmettingen in Korea

Zuid-Korea heeft zaterdag melding gemaakt van nog eens 142 besmettingen met het nieuwe coronavirus. Het gaat om de grootste toename van het aantal ziektegevallen tot dusver, bericht persbureau Yonhap. In totaal hebben zeker 346 mensen in het Oost-Aziatische land het virus opgelopen.

Het virus grijpt de afgelopen dagen snel om zich heen in het land. De meeste nieuwe gevallen zijn gelinkt aan een ziekenhuis in Cheongdo en een religieuze beweging in Daegu, de vierde stad van het land. De burgemeester van die metropool heeft de 2,5 miljoen inwoners opgeroepen binnen te blijven.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben tot dusver melding gemaakt van twee sterfgevallen. Beide patiënten overleden in het Daenam-ziekenhuis in Cheongdo. In totaal zouden 108 besmettingen zijn te herleiden naar dat hospitaal.

Chinese cijfers zaaien twijfel

Aangepaste Chinese cijfers en besmettingen in andere landen hebben twijfel gezaaid over het inperken van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De chef van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarde vrijdag dat snel handelen geboden is, voor de wereldwijde verspreiding uit de hand loopt.

Het leek tot enkele dagen geleden voorzichtig de goede kant op te gaan met de verspreiding van het virus. In China daalden de aantallen nieuwe besmettingen dagelijks en daarbuiten kwamen er niet veel nieuwe gevallen bij, op een geïsoleerd cruiseschip in Japan na. Maar nadat donderdag Zuid-Korea ineens veel nieuwe aantallen had gemeld, kwamen er vrijdag meer verontrustende gevallen bij.

775 nieuwe gevallen in Hubei, niet 349

Zo stelde China de officiële cijfers bij voor de provincie Hubei, waar veruit de meeste besmettingen tot nu toe plaatsvonden. Op woensdag waren daar 775 nieuwe gevallen en niet 349, zoals eerder gemeld. Op het totaal aantal van meer dan 76.000 besmettingen wereldwijd maakt het weinig uit, maar het is opvallend dat China de dalende trend met deze correctie ineens tenietdoet.

De Chinese autoriteiten benoemden bovendien een nieuwe besmettingshaard: gevangenissen. Daar zijn honderden mensen besmet, zo is vrijdag gemeld. De omstandigheden in Chinese gevangenissen, waar mensen dicht op elkaar zitten en de hygiëne te wensen overlaat, zijn ideaal voor het virus. Het zou gaan om 234 gevallen in twee gevangenissen in de provincies Shandong en Zhejiang. In Hubei zijn 271 gevangenen besmet.

Het virus heeft zijn hoogtepunt nog niet bereikt, meldde de Chinese staatstelevisie vrijdag op gezag van de heersende Communistische Partij. “Een keerpunt in de ontwikkeling van de nationale epidemie is nog niet niet gekomen”, luidde de verklaring na een bijeenkomst met de Chinese president Xi Jinping. “Preventie en controle in Hubei en de stad Wuhan blijven een ernstige en ingewikkelde situatie.”

Dodental China op 2345

In China zijn in het afgelopen etmaal 109 mensen overleden door het nieuwe coronavirus. Dat zijn er negen minder dan een dag eerder en een stuk minder dan eerder deze week. De meeste doden vielen opnieuw in de provincie Hubei, waar het virus uitbrak. Daar kwamen 106 mensen om het leven. Dat laat de nationale Gezondheidscommissie in China zaterdag weten.

Het totale aantal besmettingen in China staat nu op ruim 76.000 en het dodental op 2345.

In Zuid-Korea loopt het aantal besmettingen verder op. Vrijdag kwamen er 142 nieuwe gevallen bij, waardoor het totaal op 346 komt. Veruit de meeste daarvan in de stad Daegu, waar bewoners is gevraagd om binnen te blijven. Ook is er iemand overleden aan de gevolgen van ziekte. Dat brengt het totaal in Zuid-Korea op twee doden.

WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus sprak zijn zorgen uit over het opduiken van het virus buiten China, zonder dat duidelijk is hoe dat kan. Er zijn dan bijvoorbeeld geen aanwijzingen dat degene die besmet is contact had met iemand die het virus al bij zich droeg. Ghebreyesus is ook bezorgd over het aantal besmettingen in Iran. Daar zijn inmiddels achttien gevallen bekend. Vier mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Lees ook:

President Xi Jinping van China maakt zich groot en daarmee neemt hij een risico

De Chinese leider Xi Jinping pakt de virusuitbraak met ferme hand aan, die indruk wil hij in ieder geval wekken. Komt dat ook zo over bij de Chinezen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden