Presidentsverkiezingen

Conservatieve Lasso verrast en wint Ecuadoriaanse verkiezingen

De rechtse presidentskandidaat Guillermo Lasso, van de ‘Creëer Kansen Partij’ (CREO) heeft de presidentsverkiezingen in Ecuador gewonnen. Beeld AP
De rechtse presidentskandidaat Guillermo Lasso, van de ‘Creëer Kansen Partij’ (CREO) heeft de presidentsverkiezingen in Ecuador gewonnen.Beeld AP

De rechtse kandidaat Guillermo Lasso heeft de presidentsverkiezingen in Ecuador gewonnen van de linkse favoriet Andrés Arauz.

De verkiezing van Guillermo Lasso kwam als een kleine verrassing. In de eerste ronde eindigde de rechts-conservatief nog op ruime afstand van de linkse kandidaat Andrés Arauz, en mocht hij van geluk spreken dat hij nipt tweede werd, zodat hij afgelopen zondag mocht deelnemen aan de tweede ronde. Maar met ruim 52 procent van de stemmen won de 65-jarige Lasso deze finale nipt van Arauz.

Ook in 2013 en 2017 stond de ex-bankier al in de tweede ronde, maar hij verloor toen respectievelijk van de linkse kandidaten Rafael Correa en Lenín Moreno. Ditmaal was Lasso wél succesvol tegenover een socialist. In zijn campagne waarschuwde hij dat Ecuador onder het socialisme van Arauz zou afglijden naar het in crisis verkerende Venezuela.

Arauz was immers naar voren geschoven door ex-president Correa, die in de elf jaar dat hij aan de macht was de armoede weliswaar verminderde, maar die ook steeds autoritairdere trekjes ging vertonen. Inmiddels zit de economie ook behoorlijk in het slop. De huidige president Moreno schoof naar rechts op en probeerde de crisis met bezuinigingen te bestrijden, maar dat maakte hem zo impopulair bij linkse kiezers dat hij zich niet meer kandidaat stelde.

Lasso hoopt twee miljoen banen te creëren

Lasso staat nu voor de uitdagende taak om de economie uit het slop te trekken en tegelijkertijd niet dezelfde volkswoede op te roepen als Moreno. En dan moet hij ook nog een pandemie bestrijden. Door de olieproductie te verhogen, te investeren in de landbouwsector en het aantrekken van buitenlandse investeringen, hoopt hij twee miljoen banen te creëren. Daarnaast stelde hij voor het minimumloon te verhogen en manieren te vinden om meer jongeren en vrouwen op de arbeidsmarkt te betrekken. Cultureel staat hij bekend als uiterst conservatief. Zo sprak hij zich onder meer uit tegen homohuwelijken en abortus.

Vanuit zijn geboortestad Guayaquil beloofde hij iedereen kansen en welvaart te bieden. “Ik droom er al jaren van om de Ecuadorianen te kunnen dienen, zodat het land vooruitgang kan boeken en we allemaal een beter leven kunnen leiden”, zei Lasso tegen zijn aanhangers in de economische metropool van het land. “Je hebt het vandaag mogelijk gemaakt. Een tijdperk van samenkomen begint.”

Verkiezingen Peru

In Peru vond afgelopen zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Pedro Castillo kon als meest linkse kandidaat met zo’n 16 procent op de meeste stemmen rekenen, waardoor hij zich kwalificeerde voor de tweede ronde op 6 juni. Castillo verwierf bekendheid bij een lerarenstaking in 2017, waarna de toenmalige regering hem betichtte van banden met leden van een communistische rebellengroep. Hij voerde campagne op hervormingen van de grondwet en het pensioenstelsel. Daarnaast wil hij de gasindustrie nationaliseren.

Wie het tegen hem opneemt is nog onduidelijk. Behalve Castillo zijn nog vier van de aanvankelijke achttien kandidaten in de race. Ze behaalden allemaal tussen de 12 en 15 procent van de stemmen. Vooralsnog heeft de conservatieve econoom Hernando de Soto de beste papieren.

Peru verkeert in een diepe politieke crisis. Vorig jaar versleet het Zuid-Amerikaanse land zelfs drie presidenten in één week. Wat betreft de pandemie loopt het ook allesbehalve crescendo. Het land is een van de zwaarst getroffen landen op het continent, met meer dan 54.000 doden.

Lees ook:

Geen winnaar presidentsverkiezingen Ecuador

Omdat de eerste ronde géén officiële winnaar opleverde, kwam er een tweede ronde aan te pas om te bepalen wie president van Ecuador werd.

Inheemse bevolkingsgroepen marcheren op Quito om een hertelling te eisen van de presidentsverkiezingen

In de eerste ronde eindigde de inheemse kandidaat Yaku Pérez als derde, waardoor hij niet deel mocht nemen aan de ‘finale’. Inheemse organisaties marcheerden naar de hoofdstad om een hertelling te eisen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden