Gezondheidscrisis

Congo heeft behalve mazelen en corona ook nog een nieuw ebola-uitbraak

Een ebola-patiënt wordt behandeld in Katwa, in de Democratische Republiek Congo. Beeld Reuters
Een ebola-patiënt wordt behandeld in Katwa, in de Democratische Republiek Congo.Beeld Reuters

In het westen van de Democratische Republiek Congo is een nieuwe ebola-uitbraak geconstateerd.

Erik van Zwam

Nu de ebola-uitbraak in het oosten van het Afrikaanse land onder controle lijkt, is de dodelijke en zeer besmettelijke ziekte deze week aan de westgrens van het land opgedoken. Inmiddels is bij zes mensen ebola geconstateerd, waarvan al vier zijn overleden in de stad Mbandaka, de hoofdstad van de Équateur provincie. Hemelsbreed ligt er 1250 kilometer tussen het oude uitbraak gebied in het oosten, in de provincies Ituri en Noord-Kivu en de nieuwe besmettingshaard in het westen van het land.

Onduidelijk is hoe het virus in Mbandaka terecht is gekomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het ministerie van gezondheidszorg in Congo sturen teams en vaccins naar de regio om verdere besmetting te voorkomen. Onduidelijk is nog met wie de zes patiënten in contact zijn geweest. Dat wordt nu in kaart gebracht om hen te kunnen vaccineren. In het oosten van Congo is dat de laatste zes maanden steeds succesvoller gebleken. Ook al zijn er sinds augustus 2018 ruim 3400 mensen besmet geraakt, waarvan 2280 zijn overleden. Toch kon door het vaccineren van personen die in direct contact zijn geweest met ebola patiënten, veel erger worden voorkomen.

De elfde uitbraak

Half april leek de ebola-uitbraak in Noord-Kivu en Ituri onder controle, na bijna 42 dagen zonder nieuwe gevallen. Een dag voor het verstrijken van de deadline doken er toch weer drie nieuwe ebola besmettingen op. Maar daar bleef het bij. Het is nu wachten tot 25 juni om die provincies ebolavrij te verklaren, mits er geen nieuwe gevallen zich voor doen.

Mbandaka in het westen van Congo heeft eerder te maken gehad met ebola van mei tot juli in 2018. Toen stierven er 33 mensen. De nieuwe uitbraak is al de elfde in Congo sinds 1976. De stad heeft daarom enige ervaring met het bestrijden van ebola. Lokaal zijn teams meteen in actie gekomen. Artsen zonder Grenzen, die werkzaam is in het oosten van Congo bij de ebolabestrijding, is nu bezig met een fact-finding missie in de provincie Équateur en overweegt medici en hulpverleners die kant uit te sturen. De organisatie beveelt aan zoveel mogelijk vaccins, die in voorraad zijn, naar Mbandaka te verschepen en zoveel mogelijk mensen in te enten tegen ebola, omdat dat het meest effectief is gebleken.

Ebola, mazelen én corona

Zorgen zijn er vanwege de locatie van de uitbraak. Mbandaka, met circa één miljoen inwoners, is een handelscentrum en transportknooppunt aan de enorme brede en lange Congo Rivier. Vanuit hier worden grote delen van westelijk Congo bevoorraad. Ook vormt de rivier de grens met buurland Congo-Brazzaville. Alom wordt gevreesd voor een snelle en oncontroleerbare verspreiding in dit gebied, als dat al niet is gebeurd.

De nieuwe uitbraak van ebola valt samen met de coronapandemie waar het land zijn handen vol aan heeft om de verspreiding in te dammen. Officieel heeft het immense Afrikaanse land slechts 3600 besmettingen met het Covid-19 virus en bijna 500 doden. Maar met de slechte medische infrastructuur moeten die officiële cijfers met een korreltje zout worden genomen. Ook kampt Congo met een zware uitbraak van mazelen. Sinds 2019 hebben volgens de WHO al zo’n 370.000 personen mazelen gekregen. 6779 mensen zijn eraan overleden, vooral erg jonge kinderen.

Lees ook:

Congo zou ebolavrij worden verklaard, nu is het toch weer mis

De Democratische Republiek Congo zou ebolavrij worden verklaard, na 42 dagen zonder nieuwe besmettingen. Op de valreep ging het mis met drie nieuwe ebola-gevallen in het Paasweekeinde.

‘Ebola is nu behandelbaar als je er vroeg bij bent’

De laatste ebolapatiënt in Congo is genezen verklaard, na een strijd die in dat land extra lastig was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden