Senekal

Confrontatie witte boeren en zwarte demonstranten in Zuid-Afrika

Boeren blokkeren de hoofdweg terwijl ze standhouden tegen Economic Freedom Fighters (EFF) tijdens de borgstellingsaanvraag voor twee mannen die worden beschuldigd van moord op jonge boerderijmanager Brendin Horner, Senekal, Zuid-Afrika, 16 oktober 2020Beeld EPA

In het Zuid-Afrikaanse dorp Senekal zijn spanningen tussen witte boeren en zwarte demonstranten vrijdag hoog opgelopen. 

Voorafgaand aan een rechtszaak over de moord op een boer, protesteerden rivaliserende groepen voor de rechtbank en zochten zij de confrontatie op. Het dorpje is daardoor het strijdtoneel geworden van het generaties lange conflict over discriminatie.

De katalysator van de onrust is de moord op de 21-jarige witte boer Brendin Horner. Begin oktober werd hij dood gevonden op een boerderij in de provincie Vrijstaat. Vermoedelijk is hij gedood toen hij veedieven betrapte. Twee zwarte mannen werden opgepakt op verdenking van de moord. Toen de verdachten vorige week voor het eerst voor de rechtbank verschenen, bestormden witte boeren het gebouw en moest de politie optreden. De boeren beschuldigen de regering ervan dat zij niet goed beschermd worden tegen geweldsmisdrijven.

Rechtbank

Ditmaal kwamen de boeren weer naar de rechtbank. De links-radicale politieke partij de Economische Vrijheidsstrijders (EFE), die zegt op te komen voor arme zwarte Zuid-Afrikanen, riep haar achterban op om ook naar de rechtbank te komen. Aan deze tegenmars deden duizenden demonstranten mee. EFE vindt dat witte Zuid-Afrikanen verantwoordelijk zijn voor de economische ongelijkheid. Ze wijzen erop dat ongeveer 70 procent van de particuliere landbouwgrond in handen is van witte Zuid-Afrikanen, terwijl die minder dan 10 procent van de bevolking uitmaken.

President Cyril Ramaphosa riep op om van dit incident geen rassenconflict te maken. Zuid-Afrika kende tot 1990 een systeem van rassenscheiding, apartheid. De lokale bevolking in Vrijstaat vreest volgens News24 voor een oorlog tussen burgers op straat. Hoewel de politie de twee groepen uit elkaar probeerde te houden met onder andere prikkeldraad, zochten de demonstranten de confrontatie op. Er werd met stenen gegooid en wegen werden geblokkeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden