Visrechten

Conflict tussen de Britten en Fransen in Jersey loopt hoog op. ‘Onze vissers gaan hier failliet’

Franse vissersschepen protesteren tegen wat zij 'visbeperkende maatregelen' noemen voor de haven van Saint Hellier op Jersey.  Beeld AFP
Franse vissersschepen protesteren tegen wat zij 'visbeperkende maatregelen' noemen voor de haven van Saint Hellier op Jersey.Beeld AFP

Franse vissers moeten aan dezelfde regels voldoen als hun collega's uit Jersey als ze in de wateren van Jersey willen vissen. Jersey begrijpt de Franse woede niet.

Erik van Zwam

Jersey, het eiland van de superrijken dat slechts 25 kilometer uit de kust van het Franse Normandië ligt, is onbereikbaar geworden voor de grote ferry’s. Zij kunnen daarom de havenplaats Saint Hellier niet meer bevoorraden. “Er liggen hier zo’n honderd Franse vissersboten, van grote trawlers tot kleine schepen, die de toegang tot de haven blokkeren”, zegt Don Thompson, de voorzitter van de Jersey Fishermen’s Association telefonisch. De actie duurt nog te kort om de aanvoer van de winkels op het eiland in de problemen te brengen.

Het eiland is een Brits kroondomein en staat erom bekend grote vermogens (ruim 1100 miljard euro) op lucratieve wijze uit het zicht van belastingdiensten te houden door ze via Jersey-trusts te verbergen. Daarom is het eiland aantrekkelijk voor veel buitenlandse miljonairs. Een deel van de oorspronkelijke bevolking bestaat uit vissers, die vooral van de vangst van schaaldieren leven. Ze wonen vaak in pittoreske huisjes op het eiland die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Beknot in het aantal visdagen

Hun handel zetten ze af in de havens van Normandië. Maar na de brexit zit er aan beide zijden van het Kanaal een kink in de kabel als het gaat om visrechten en afzet. De Franse vissers zijn woedend sinds Jersey op 30 april vergunningen voor 41 Franse boten heeft geïntroduceerd. Ze voelen zich beknot in het aantal visdagen, het gebruik van apparatuur en netten en ze mogen niet langer op brasem vissen. De Franse vissers pikken dat niet.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

“Deze reactie was te verwachten”, zegt Thompson. “De Franse vissers werd vóór de brexit geen strobreed in de weg gelegd. Controlemechanismes bestonden niet. Maar de Franse vissers moeten in de wateren van Jersey vanaf nu aan dezelfde verplichtingen voldoen als de vissers uit Jersey. Ze zijn niet gewend dat Jersey regels in eigen wateren stelt én gaat controleren.”

De pijn zit volgens Thompson in de aanlevering door Parijs van de logboekgegevens van de Franse vissers, die daar slecht zijn bijgehouden. Elke boot die de afgelopen drie jaar ten minste tien dagen per jaar heeft gevist in Jersey’s wateren krijgt een vergunning om voor hetzelfde aantal dagen als de laatste jaren op dezelfde soorten vis te vissen. “Parijs heeft gewoon slechte data aangeleverd en daardoor zijn Franse vissers nu gekort.”

Frankrijk heeft nu gedreigd de voorziening van elektriciteit aan het eiland te staken als er niet snel concessies worden gedaan aan de Franse vissers. Jersey krijgt zijn elektra van het Europese vasteland, dat veel dichterbij ligt dan Engeland. Dit dreigement schiet Thompson volstrekt in het verkeerde keelgat. “Het zou betekenen dat Jersey zonder stroom komt te zitten, ook het ziekenhuis en de medische faciliteiten, met alle gevolgen van dien.” Maar Thompson gelooft niet dat de Fransen het dreigement snel in de praktijk zullen brengen.

Thompson is verder woedend op de Europese Unie, die sinds 1 januari de kustwateren van Jersey tot klasse B heeft verklaard. “Onze vissers, die voornamelijk schaaldieren vangen, kunnen hun vangsten nu niet meer afzetten in Normandië. Ondertussen hebben Franse vissers de afgelopen maanden hier wel tonnen Sint Jacobsschelpen en schelpdieren gevangen en die ongestoord in Frankrijk en de Europese Unie verkocht. Dit is je reinste discriminatie. Onze vissers gaan failliet.”

Kroondomein

De visserijoorlog lijkt nu een conflict tussen Engeland en Frankrijk, maar dat is onjuist. Jersey is een zogenaamd kroondomein met een eigen regering en parlement. Jersey heeft alleen een relatie met de Britse kroon, al ruim 800 jaar. Londen zorgt, tegen betaling, voor de behartiging van de belangen van Jersey in het buitenland en draagt zorg voor de defensie. Jersey bepaalt zijn eigen beleid, dus ook de visrechten.

Lees ook:

Visserijrel tussen de Britten en Fransen loopt hoog op: Franse vissers en Britse marineschepen varen Jersey binnen.

Protesterende Franse vissers zijn de haven van Saint Helier op het Brits eiland Jersey binnengevaren. Ze betogen tegen nieuwe Britse voorwaarden om bij de Kanaaleilanden te vissen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden