Bestand

Conflict in Westelijke Sahara laait na drie decennia weer op: ‘De oorlog is begonnen’

Brandende tenten van de Polisario-beweging in de Westelijke Sahara na een aanval van het Marokkaanse leger in het grensgebied met Mauretanië. Op de voorgrond voertuigen van de VN-macht in het gebied.  Beeld AFP
Brandende tenten van de Polisario-beweging in de Westelijke Sahara na een aanval van het Marokkaanse leger in het grensgebied met Mauretanië. Op de voorgrond voertuigen van de VN-macht in het gebied.Beeld AFP

De wapenstilstand in de Westelijke Sahara is dit weekend na bijna dertig jaar beëindigd. Het Marokkaanse leger en de onafhankelijkheidsbeweging Polisario beschieten elkaar in het gebied.

Jarron Kamphorst

Het sluimerende conflict in de Westelijke Sahara is afgelopen weekend na bijna dertig jaar weer opgelaaid. Zaterdag blies de leider van de Polisario-groepering, die naar onafhankelijkheid van het woestijngebied ten zuidwesten van Marokko streeft, de wapenstilstand op die er sinds 1991 van kracht is met Marokko. Sindsdien zijn er meerdere schietincidenten gemeld in het gebied.

De aankondiging kwam een dag nadat het Marokkaanse leger een militaire operatie afkondigde in de bufferzone in de Westelijke Sahara waar een VN-macht patrouilleert. Dat offensief was volgens de Marokkaanse regering gerechtvaardigd omdat Polisario-milities een toegangsweg door de woestijn richting buurland Mauretanië blokkeerden. Gewapende strijders zouden langs die weg vrachtwagens hebben aangevallen en chauffeurs afgeperst.

‘De oorlog is begonnen’

In reactie op die operatie zegde Polisario het staakt-het-vuren op. “De oorlog is begonnen, de Marokkaanse kant heeft het bestand beëindigd”, aldus Mohamed Salem Ould Salek, een afgevaardigde van de militante beweging afgelopen vrijdag.

Op oorlog begint het dan ook steeds meer te lijken, zeker sinds beide partijen elkaar dit weekend over en weer beschieten. Volgens het Marokkaans staatspersbureau MAP vielen er bij die schermutselingen geen slachtoffers. Wel zou het leger een gepantserd voertuig hebben verwoest.

Het door Algerije gesteunde Polisario meldde op zijn beurt dat er ‘intensief’ wordt gevochten langs de 2700 kilometer lange Marokkaanse verdedigingslinie in de woestijn. De onafhankelijkheidsbeweging zegt ‘duizenden vrijwilligers’ te mobiliseren om haar strijders bij te staan.

Marokko heeft zeggenschap over grofweg driekwart van de Westelijke Sahara. Het Noord-Afrikaanse land beschouwt de Westelijke Sahara als onderdeel van het koninkrijk, hoewel het de woestijnbewoners wel autonomie heeft aangeboden. De onderhandelingen over het gebied tussen Marokko, Polisario, Algerije en Mauretanië liggen sinds vorig jaar stil.

De VN hebben sinds vrijdag initiatieven ontplooid om escalatie in de bufferzone in het Guerguerat-gebied tegen te gaan. VN-topman Guterres betreurt dat die pogingen niet zijn geslaagd.

Lees ook:

Westelijke Sahara / Een conflict van dertig jaar oplossen bij een glaasje thee

De Westelijke Sahara is Marokkaans, zegt Rabat al jaren. Koning Mohammed bood de Saharanen in 2006 autonomie aan. Zolang ze zijn macht maar zouden erkennen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden