Verhuisplan

Colombia wil drugsnijlpaarden van Pablo Escobar exporteren

De nijlpaarden in kwestie, in het Hacienda Napoles Park, ooit het privédomein van drugsbaas Pablo Escobar.  Beeld AP
De nijlpaarden in kwestie, in het Hacienda Napoles Park, ooit het privédomein van drugsbaas Pablo Escobar.Beeld AP
Seije Slager

Het land stond al bekend om de export van cocaïne, nu wil Colombia zich profileren als nijlpaardenexporteur. Die twee producten zijn verbonden, want de dieren komen pas in het land voor sinds drugsbaas Pablo Escobar een privédierentuin in de jungle inrichtte met zijn astronomische drugswinsten.

Na Escobars dood in 1993 werden de beesten aan hun lot overgelaten, en dat was een ongekend succes. Voor henzelf althans: in Colombia hebben ze geen natuurlijke vijanden, dus het groepje van vier groeide uit tot een kudde van inmiddels 130 exemplaren. Natuurbeschermers zijn minder enthousiast: ze verdringen allerlei inheemse soorten en blijven zich maar voortplanten.

Eerder mislukte een plan om de drugsnijlpaarden te steriliseren, vandaar nu het nieuwe plan: om ze in kooien te lokken, en te exporteren naar India en Mexico, waar reservaten zijn waar ze ongestoord kunnen rondbanjeren. Als het niet werkt, ligt ook nog altijd de radicale optie op tafel: afschieten.

Lees ook:

De nazaten van de nijlpaarden van Escobar moeten vrezen voor hun leven

Aan het luilekkerleven van een groep nijlpaarden die zich de afgelopen dertig jaar onbekommerd voortplantten in de jungle van Colombia dreigt een einde te komen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden