Overstroming

Circa tien doden en 125 vermisten na breuk gletsjer Indiase Himalaya

De overstroming in de regio Uttarakhand. Beeld SEE SCRIPT via REUTERS
De overstroming in de regio Uttarakhand.Beeld SEE SCRIPT via REUTERS

Na het afbreken van een stuk van een gletsjer in de Indiase Himalaya zijn er stroomafwaarts grote overstromingen geweest. De premier van de getroffen deelstaat Uttarakhand, Trivendra Singh Rawat, is bang dat er minstens 125 mensen zoek zijn. Volgens plaatselijke media zijn er al zeker negen lichamen geborgen, maar gevreesd wordt dat veel meer mensen de ramp niet hebben overleefd.

De autoriteiten hebben alarm geslagen en legereenheden en reddingsteams met helikopters gestuurd. Het gebied ligt ongeveer 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad New Delhi. Het stuk gletsjer denderde in de rivier en veroorzaakte een soort vloedgolf. In een dorp in de buurt zijn veel huizen beschadigd en zeker drie bruggen zijn door de woeste stroom weggeslagen.

Het waterpeil in de rivieren die de gletsjer voedt, de Dhauliganga en de Alaknanda, is in korte tijd enorm gestegen. Een in aanbouw zijnde stuwdam en energiecentrale zijn volgens ooggetuigen door het wassende water vrijwel weggevaagd. Daar worden veel werknemers vermist. Zestien konden er uit een benarde positie in een tunnel worden gered. De vloedgolf die het afgebroken stuk gletsjer veroorzaakte, is echter verder stroomafwaarts inmiddels niet gevaarlijk meer.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden