Mysterieuze vergiftigingen

Circa 13.000 scholieren getroffen door vergiftigingen in Iran

Demonstranten in New York vragen aandacht voor de vergiftigingen van schoolmeisjes in Iran. Beeld AFP
Demonstranten in New York vragen aandacht voor de vergiftigingen van schoolmeisjes in Iran.Beeld AFP

Circa 13.000 mensen in Iran, voornamelijk meisjes op scholen, zijn sinds november getroffen door vergiftigingsverschijnselen. Van de slachtoffers liggen er nog steeds honderd in een ziekenhuis. Er zijn geen doden gevallen.

ANP

De vergiftigingen hebben plaatsgevonden in heel het land en volgens de autoriteiten moet sprake zijn van gerichte acties, omdat het doelwit in vrijwel alle gevallen meisjesscholen waren.

De vergiftigingen, die volgens artsen waarschijnlijk zijn veroorzaakt door een soort gas, hebben tot veel verontwaardiging en protesten geleid. In heel Iran zijn in totaal rond de honderd verdachten in de zaak aangehouden, maar veel is over het onderzoek niet losgelaten.

“Onder de aangehouden personen zijn er die vijandige motieven koesteren en die een klimaat van angst onder de leerlingen wilden scheppen en die de scholen wilden sluiten. Er zouden banden kunnen bestaan met terroristische organisaties zoals de Volksmujahedeen (MEK)”, liet het ministerie van Binnenlandse Zaken recent weten. Gedoeld wordt op een groep ballingen die sinds 2016 hun basis in Albanië hebben.

Lees ook:
Met de alledaagse worstelingen verbeeldt ‘Until Tomorrow’ het verzet tegen het Iraanse regime

Onafhankelijke Iraanse filmmakers als Ali Asgari tonen met subtiele, kleine verhalen de roep om verandering van de bevolking.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden