Spionage

CIA ontslaat chef in Wenen die 'Havana-syndroom' niet serieus nam

De binnenkomst van het hoofdkantoor van de CIA.  Beeld AFP
De binnenkomst van het hoofdkantoor van de CIA.Beeld AFP

De CIA heeft volgens The Washington Post de leidinggevende van de Amerikaanse inlichtingendienst in Wenen ontslagen omdat hij onverklaarbare gezondheidsklachten niet serieus nam.

Redactie Trouw

Het ging mogelijk om het zogenoemde Havana-syndroom, waar zeker twintig diplomaten eerder dit jaar in de Oostenrijkse hoofdstad last van kregen.

De leidinggevende zou zich "ongevoelig" en "sceptisch" tegenover de klachten getoond hebben, schrijft de Amerikaanse krant op basis van bronnen binnen het inlichtingenbureau. De CIA ontkent noch bevestigt het ontslag van de niet nader genoemde chef.

De Amerikaanse autoriteiten deden uitgebreid onderzoek naar het incident maar kwamen niet veel meer te weten, meldden ze begin vorige maand. De klachten die werden ervaren kwamen overeen met het Havana-syndroom, een term die is gebruikt als omschrijving voor waar Amerikaans personeel op Cuba enkele jaren geleden melding van maakte. Die Amerikanen hoorden soms een raar geluid en klaagden over ernstige hoofdpijn en misselijkheid.

De VS besloten om veel medewerkers terug te halen uit Cuba, iets wat later ook in Oostenrijk gebeurde. Amerikaanse diplomaten in landen als China en Rusland maakten de afgelopen jaren melding van vergelijkbare klachten. Dat laatste land zou door de Amerikaanse autoriteiten worden gezien als hoofdverdachte.
Experts vermoeden dat elektromagnetische straling wordt afgevuurd op overheidsgebouwen. Een ingewijde noemde het tegenover The New York Times vorige maand "frustrerend" dat er nog steeds geen definitief bewijs ligt waar Moskou mee geconfronteerd zou kunnen worden.

De regering staat volgens de krant onder druk om duidelijk te maken dat ze werk maakt van het onderzoek naar de problemen. Meerdere slachtoffers hebben geklaagd dat ze zich niet serieus genomen voelden.
Een bezoek van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris liep vorige maand forse vertraging op door een incident in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, waar de Amerikaanse autoriteiten ook een mogelijk "abnormaal gezondheidsincident" vaststelden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden