Chinese spionageballon gespot boven VS

De vermeende Chinese spionageballon. Beeld AFP
De vermeende Chinese spionageballon.Beeld AFP

De Verenigde Staten volgen al enkele dagen een Chinese spionageballon boven Amerikaans grondgebied, aldus Amerikaanse functionarissen. Kort is overwogen de ballon neer te halen, maar daarvan is afgezien omdat brokstukken een gevaar zouden kunnen vormen.

Redactie Trouw

De vondst is pikant, in een tijd van hoog opgelopen spanningen tussen de twee landen en slechts enkele dagen voor een geplande reis naar Beijing van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. De ballon kwam uit de richting Canada.

Inmiddels meldt het Canadese ministerie van Defensie een “spionageballon op grote hoogte” te hebben geconstateerd. Canada zegt hierover regelmatig contact te hebben met de Amerikaanse buren. Mogelijk gaat het om een tweede incident.

De ballon boven de VS wordt onder meer in de gaten gehouden met militaire vliegtuigen. De ballon met spionage-apparatuur vliegt veel hoger dan bijvoorbeeld passagiersvliegtuigen en vormt geen gevaar voor mensen op de grond, aldus de Amerikanen.

Chinese reactie

In een eerste reactie zegt China de kwestie te onderzoeken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing uit de hoop dat beide partijen de zaak rustig en voorzichtig kunnen behandelen. Speculeren en er een hype van maken helpen niet bij het oplossen van het probleem, aldus de Chinezen. Zij benadrukken dat eerst de feiten duidelijk moeten zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden