ChinaBestuur
Chinese president Xi beloont brave gokstad Macau met investeringen
De Chinese president Xi bezoekt Macau en beloont de gokstad voor haar goede gedrag sinds de overdracht aan China twintig jaar geleden.
Macau is zoet geweest en krijgt lekkers, niet van Sinterklaas of de Kerstman, maar wel van de Chinese president Xi Jinping. Hij komt vandaag naar de voormalige Portugese kolonie, om de twintigste verjaardag te vieren van de overdracht aan China. Net als Hongkong is Macau een Chinese stad met gedeeltelijk zelfbestuur.
Xi beloont Macau met investeringen die de economische groei moeten aanwakkeren. De stad die 80 procent van haar inkomsten uit gokken haalt, heeft andere activiteiten nodig. Zo wil Peking de financiële industrie ontwikkelen, met een nieuwe obligatiebeurs en een centrum dat de buitenlandse handel met China moet versoepelen.
Met deze cadeaus wordt Macau meer een concurrent van Hongkong, de naburige, voormalige Britse kolonie. Beide steden zijn sinds het einde van de jaren negentig onderdeel van China, met een vorm van democratie en zelfbestuur. Maar er is een groot verschil: waar Hongkong een traditie heeft van protest tegen de Chinese overheersing, is het in Macau rustig gebleven. Eerder deze maand werd nog een wisseling van de wacht in het stadsbestuur aangekondigd, zonder enige wanklank.
Schril contrast
Het bezoek en de cadeautjes die Xi meeneemt staan in schril contrast tot de houding van Peking tegenover Hongkong. Die voormalige Britse kolonie is nu al een half jaar het toneel van grote en soms gewelddadige protesten tegen Peking. De demonstranten vrezen dat de communistische regering van China steeds meer invloed krijgt in hun stad, waar vrijheid van meningsuiting en vrije handel nu nog hand in hand gaan.
De verschillen tussen de twee steden zijn volgens deskundigen deels te verklaren uit hun achtergrond. In de periode dat Macau werd bestuurd door Portugal, was dat land lange tijd een dictatuur. Hongkong kreeg ondertussen, ook als kolonie, de Britse politieke cultuur mee. Sinds de overdracht van Hongkong in 1997 flakkeren pro-democratische protesten er geregeld op.
Afhankelijk van Chinese vasteland
De huidige positie is ook verschillend: in Macau wonen circa 660.000 mensen, Hongkong telt meer dan tien keer zoveel inwoners en die stad is als financieel centrum heel belangrijk voor China. De gokindustrie waar Macau op drijft, is juist afhankelijk van bezoekers van het Chinese vasteland. Peking kan de toestroom van gokkers gemakkelijk afremmen en zo Macau in de tang nemen.
Macau heeft sinds de overdracht altijd een betere verhouding met Peking gehad dan Hongkong. De Hongkongse krant South China Morning Post onthulde gisteren dat Peking voor 1999 een groep hoogopgeleide en betrouwbare Chinezen naar Portugal stuurde, om daar de wet en de taal te bestuderen. Zij kregen bij terugkeer belangrijke posities in het bestuur van Macau om de overgang soepel te laten verlopen.
Meer omzet dan Las Vegas
Las Vegas heeft de naam, Macau het geld. Vorig jaar bedroeg de totale gokomzet in de Zuid-Chinese stad ruim 33 miljard euro, meer dan vijf keer zoveel als in het Amerikaanse amusementsoord in de woestijn. Dit bedrag omvat zowel het gokgeld zelf als het geld dat de bezoekers uitgeven in hotels en restaurants.
Twee derde van alle gokkers in Macau komt van het Chinese vasteland, waar kansspelen verboden zijn. Het gokparadijs krijgt wel steeds meer concurrentie van andere oorden in de regio, onder meer van Vietnam en Laos.
Lees ook:
De vrije geest van Hongkong staat op het spel
Hongkong is een trotse handelsstad, met een traditie van hard werken, elkaar de ruimte gunnen en zeggen waar het op staat. ‘Iedereen respecteerde elkaar. Nu is alles zo gepolariseerd.’