Provocatie

Chinese luchtmacht zet Taiwan verder onder druk

Een Chinese bommenwerper in de buurt van Taiwan.  Beeld EPA
Een Chinese bommenwerper in de buurt van Taiwan.Beeld EPA

China blijft vliegtuigen naar Taiwan sturen, en is niet gediend van Amerikaanse kritiek daarop.

Gijs Moes

Met 52 gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en andere toestellen vloog de Chinese luchtmacht maandag richting Taiwan. Dat waren er meer dan ooit, en dat vlak na grote Chinese missies op vrijdag en zaterdag. De Verenigde Staten hebben een waarschuwing gericht aan China, dat zelf weer stevig heeft gereageerd.

De Chinese vliegtuigen waagden zich, zoals vaker de laatste tijd, in de zone waarin ze zich volgens de Taiwanese autoriteiten moeten identificeren. Dat doen ze niet en Taiwan reageert daarom door de communicatie van de Chinezen te storen, eigen toestellen te laten opstijgen en luchtafweer in stelling te brengen. Ook de Chinese marine waagt zich geregeld in de wateren rond Taiwan.

Amerikaanse ‘provocatieve acties’

Peking beschouwt het eiland voor de kust als een opstandige provincie, dat weer onder centraal gezag gebracht moet worden. De druk neemt de laatste tijd toe en heeft dezer dagen een nieuw hoogtepunt bereikt. Het is niet duidelijk waarom China juist nu zo actief is, wellicht speelt mee dat op 1 oktober de de nationale feestdag werd gevierd, ter herdenking van de oprichting van de Communistische Partij.

Taiwan is in de praktijk al decennia een zelfstandig, democratisch bestuurd land. Maar door Chinese druk zijn er heel weinig regeringen die het ook als zodanig erkennen. Ook de Verenigde Staten hebben geen officiële diplomatieke betrekkingen met de regering in Taipei, maar ze bieden wel militaire en politieke steun. President Biden zet het anti-Chinese beleid van zijn voorganger Trump in grote lijnen voort.

“We verzoeken Peking dringend te stoppen met zijn militaire, diplomatieke en economische druk en dwang tegen Taiwan", liet het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken maandag weten in een verklaring. China hekelde daarop de Amerikaanse ‘provocatieve acties’, zoals wapenverkoop aan Taiwan. Die “schaden de Amerikaans-Chinese betrekkingen”.

Voorbereid op Chinese invasie

“China zal alle noodzakelijke tegenmaatregelen nemen en vastberaden elk Taiwanees onafhankelijkheidsplan verpletteren”, zei woordvoerder Hua Chunying van het ministerie van buitenlandse zaken in Peking. Vrijdag stuurde China al 38 vliegtuigen richting Taiwan, zaterdag nog eens 39 en zondag vlogen er 16 toestellen rond het eiland.

Op Taiwan is de onrust over de Chinese manoeuvres groot. “We zijn zeer bezorgd dat China op enig moment een oorlog tegen Taiwan begint, ook al is die dreiging op dit moment misschien niet ophanden", zei minister van buitenlandse zaken Joseph Wu maandag tegen de Australische omroep ABC. In augustus zei Wu in een interview met Trouw al dat zijn land ‘permanent voorbereid’ is op een Chinese invasie.

Lees ook: Taiwanese minister is bezorgd: ‘We moeten permanent voorbereid zijn op een Chinese invasie’

China streeft naar hereniging met Taiwan, dat in de praktijk zelfstandig is. De Taiwanese minister van buitenlandse zaken Joseph Wu is bezorgd over een mogelijke Chinese invasie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden