Op beelden is te zien hoe de brokstukken van de ballon naar beneden vielen.

Geopolitiek

Chinese ballon neergeschoten door VS: veel te laat, volgens de Republikeinen

Op beelden is te zien hoe de brokstukken van de ballon naar beneden vielen.Beeld Reuters

Republikeinen zijn boos dat de Chinese ballon die dagen boven de VS zweefde niet eerder is neergehaald. Maar volgens de regering-Biden had ook Trump in zijn tijd met ballonnen te maken, waar hij niks tegen deed.

Bas den Hond

Duikers van de Amerikaanse marine waren zondag druk bezig de brokstukken van een Chinese spionageballon van de zeebodem te halen. Een raket, afgeschoten door een Amerikaans F-22 gevechtsvliegtuig haalde het gevaarte zaterdag neer toen het na een vlucht over het hele continent de Atlantische Oceaan had bereikt.

De regering-Biden schilderde de actie af als een groot succes. Door bewust te wachten met het neerhalen van de ballon tot die boven water vloog, zouden schade of ongelukken op land zijn voorkomen. En door het daarna wel heel snel te doen, waren de restanten op nog geen 15 meter diepte terechtgekomen.

Binnen een paar dagen zou daardoor alles kunnen zijn geborgen. Experts van diverse inlichtingendiensten kunnen die resten dan onderzoeken om vast te stellen wat de Chinezen precies probeerden te bereiken met hun zeven dagen durende ballonvlucht over de VS.

Volgens de Republikeinen is de regering-Biden zwak

Maar in tweets en tv-interviews zondag schilderden de Republikeinen de reactie van de regering-Biden af als een toonbeeld van zwakte tegenover China. Dat land veroordeelde het neerhalen van de ballon als een ‘overtrokken reactie’ en sprak vaag over ‘zonodig verdere passende antwoorden’. China houdt vol dat het om een vreedzaam onderzoeksvaartuig ging dat per ongeluk uit koers was geraakt.

Maar volgens Marco Rubio, Republikeins senator uit Florida, was het opzet: “Ze wisten dat de regering van de VS het bekend moest maken, omdat mensen het zouden zien”, zei hij tegen tv-netwerk ABC. “En de boodschap die ze daarmee probeerden te sturen, is wat ze zelf geloven, namelijk dat de Verenigde Staten een voormalige supermacht is, die nu is uitgehold, in verval.”

En daar had meteen tegen moeten worden opgetreden, zei Mike Turner, de Republikeinse voorzitter van de commissie voor inlichtingendiensten in het Huis van Afgevaardigden, tegen netwerk NBC. Volgens hem leek het neerschieten zaterdag op het tackelen van een scorende footballspeler nadat de wedstrijd al was afgelopen.

Ook onder Trump vlogen er Chinese balonnen, zegt de regering

“Ze hebben hun missie voltooid”, zei Turner over China. “Dit was duidelijk een poging om informatie te vergaren, zodat ze de aansturing van onze nucleaire verdedigingslocaties zouden kunnen blokkeren.” Hij vond ook dat de president het Amerikaanse volk onmiddellijk had moeten inlichten, in plaats van de kwestie dagenlang stil te houden tot burgers de ballon hadden ontdekt.

Een probleem voor de Republikeinen is echter dat Chinese ballonnen vaker in het Amerikaanse luchtruim zijn verschenen, tijdens de regering-Trump, en dat er toen helemaal geen actie tegen is ondernomen.

Althans, dat zegt de regering-Biden. Niet alleen Donald Trump ontkende het glashard op zijn eigen sociale netwerk TruthSocial, maar ook voormalige medewerkers deden dat. Zijn toenmalige adviseur nationale veiligheid John Bolton en zijn minister van defensie Mark Esper, die nu bepaald geen aanhangers meer van hem zijn, vertelden allebei aan tv-zender Fox News dat ze daar nooit iets over hadden gehoord.

Bronnen in het Amerikaanse ministerie van defensie zeiden tegen Amerikaanse media dat China de afgelopen tien jaar 20 tot 30 van dergelijke missies heeft gelanceerd boven vijf continenten, en dat zeker vijf daarvan een complete reis om de aarde hebben gemaakt.

‘Je kogels bereiken hem niet’

De Chinese ballon hield ook sommige lokale overheden bezig.

De sheriff van het district York County in South Carolina verzocht de inwoners zaterdagochtend er niet op te schieten. “Je kogels zullen hem niet bereiken. Wees verantwoordelijk. Wat omhoog gaat, komt ook weer omlaag: dat geldt ook voor kogels.”

Nadat de ballon was neergehaald, kwam er een half tevreden commentaar van de burgemeester van Myrtle Beach, een toeristenoord aan de kust van South Carolina.

“Velen van jullie zullen het niet geplande vuurwerk vandaag hebben gezien. Hoewel dit is uitgevoerd op een manier die de veiligheid van onze burgers verzekerde”, schreef Brenda Bethune, “ben ik er bezorgd over dat de federale overheid een buitenlandse tegenstander ongehinderd van [de staat, red.] Montana tot voor onze deur heeft laten vliegen.”

Lees ook:

Blinken blaast bezoek aan China af om ballon

Een hoog Amerikaans bezoek aan China is op het laatste moment afgeblazen. Het tekent de toenemende spanning tussen de twee grootmachten.

China stuurde wel vaker een ballon naar de VS

Een enorm gevaarte boven de Verenigde Staten doet de toch al gespannen relatie tussen de VS en China geen goed.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden