Militaire oefening

China zet Taiwan militair onder druk tijdens Amerikaans bezoek

De Taiwanese president Tsai Ing-wen, met enkele ministers en bezoekende Amerikaanse Congresleden.  Beeld VIA REUTERS
De Taiwanese president Tsai Ing-wen, met enkele ministers en bezoekende Amerikaanse Congresleden.Beeld VIA REUTERS

Met een grote Chinese militaire oefening rond Taiwan voert Peking de druk op het onafhankelijke eiland op, net nu daar hoog Amerikaans bezoek is.

Gijs Moes

Een oefening van het Chinese leger, waarbij fregatten, bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen worden ingezet, moet duidelijk maken dat Taiwan volgens Peking ooit weer onder het centrale gezag moet komen.

“Deze operatie is een antwoord op de recente verkeerde signalen van de Verenigde Staten over de kwestie-Taiwan”, zo meldt het Chinese Volksbevrijdingsleger. “De slechte daden en trucs van de VS zijn totaal zinloos en zeer gevaarlijk. Zij die met vuur spelen zullen zichzelf branden.”

De oefening vindt plaats net tijdens het bezoek van zes leden van het Amerikaanse Congres, met onder meer de bekende Senatoren Lindsey Graham (Republikein) en Bob Menendez (Democraat). Hun reis naar Taiwan laat zien dat het hele Congres achter het democratisch bestuurde eiland staat, terwijl de relatie tussen de VS en China juist is verslechterd.

Graham zei tegen de Taiwanese president Tsai Ing-wen dat de publieke opinie in de VS meer verenigd is dan ooit, door de oorlog in Oekraïne en ‘provocaties’ van China. “Taiwan in de steek laten betekent democratie en vrijheid in de steek laten. Wereldwijd komt er een tegenstroom op gang tegen gewelddadigheid, tegen de slechteriken.” De communistische regering in Peking heeft sinds de inval in Oekraïne geen afstand genomen van Rusland.

Wereldwijd belang

Amerikaanse bezoeken zijn altijd tegen het zere been van China, zeker als Taiwan daarbij ‘een land’ wordt genoemd. Peking beschouwt het eiland voor de kust als een afvallige provincie en accepteert niet dat andere landen er diplomatieke relaties mee aangaan. De VS doen dat officieel ook niet, maar steunen Taiwan wel en noemen die verbintenis ‘keihard’. Washington is ook de belangrijkste wapenleverancier van de regering in Taipei.

Menendez wees op het grote economische belang van Taiwan, met name voor de high-techsector. Het land produceert het overgrote deel van alle hoogwaardige computerchips, die gebruikt worden in onder meer computers, telefoons en auto’s. “Daarom moet duidelijk zijn dat de veiligheid van Taiwan wereldwijd belang is.”

Het Chinese leger oefent geregeld in het luchtruim en de wateren rond Taiwan. Daarbij wordt soms een invasie gesimuleerd, met mariniers en landingsvaartuigen. Recent zijn ook de modernste Chinese jachtvliegtuigen, van het type J-20, op bases aan de kust gestationeerd. Vandaar patrouilleren de toestellen, die door ‘stealth’-techniek moeilijk zichtbaar zijn op de radar, boven de Oost- en Zuid-Chinese Zee.

Lees ook:
Taiwanese minister is bezorgd: ‘We moeten permanent voorbereid zijn op een Chinese invasie’

China streeft naar hereniging met Taiwan, dat in de praktijk zelfstandig is. De Taiwanese minister van buitenlandse zaken Joseph Wu is bezorgd over een mogelijke Chinese invasie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden