Handelsoorlog

China weigert te buigen in de handelsoorlog met de VS

President Trump en president Xi Jinping ontmoetten elkaar op 29 juni dit jaar in het Japanse Osaka om over de handelsoorlog te praten. Ze kwamen er niet uit. Beeld Brendan Smialowski / AFP

China wil van geen wijken weten in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Beide landen graven zich in. 

De cartoon bij het hoofdredactionele commentaar over de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten in de China Daily spreekt boekdelen. Twee grote gebalde vuisten knallen tegen elkaar. De ene gekleurd in de Amerikaanse vlag en de andere in de Chinese rode vlag met vijf gele ­sterren. De dollars en de Yuans spatten als zweetdruppels van de gebalde handen af.

De China Daily, met een oplage van 900.000 abonnees, is een Engelstalige krant uitgegeven door het ­ministerie van informatie van de Communistische Partij van China. De boodschap is: China buigt niet in de tariefoorlog. “China is nooit een ­ja-knikker geweest, naar welk land dan ook, en zal dat ook nooit worden”, aldus het commentaar. De verantwoordelijke voor de handelsoorlog: “Washington is ermee begonnen”.

China reageerde vrijdag met heffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse exportproducten. Die zijn strategisch gekozen. Ze raken vooral de auto-industrie in de VS, die Trump zo graag weer de trots van de natie wil maken en agrarische producten uit het midwesten van het land, met ­name sojabonen, maïs en tarwe.

De heffing gaat omhoog van 5 naar 10 procent per 1 september. Tegelijkertijd zoekt China andere markten om sojabonen te kopen. Voor de handelsoorlog begon, kocht China nog voor 12 miljard dollar aan sojabonen in de VS.

Peking wil duidelijk boeren treffen, want zij hebben Trump mede in het zadel geholpen in 2016. China hoopt dat de boeren Trump bij de verkiezingen in 2020 zullen laten vallen. China hoopt dat een volgende Amerikaanse president met de handelsoorlog zal stoppen.

Zo richt China zijn pijlen ook op de Amerikaanse auto-industrie. Sinds 2017 daalde het aantal auto’s dat de VS exporteerden naar China van 262.000 naar 164.000 in het jaar daarop. Ook auto-onderdelen worden geraakt door de nieuwe Chinese heffingen. Tesla en Ford voelen het, net als BMW en Mercedes, die fabrieken in de VS hebben.

Trump heeft nu alle importen vanuit China ter waarde van 550 miljard dollar op de korrel met stevige belastingheffingen. China veroordeelde het “pesten, intimideren en onder druk zetten” door president Trump. “De Verenigde Staten moeten onmiddellijk stoppen met deze verwerpelijke praktijken”, zegt een woordvoerder van het ministerie van handel in Peking.

De Amerikaanse importheffingen raken China behoorlijk. Dat is vooral te zien aan de groeicijfers van het bruto binnenlands product: die zijn van 6,8 procent in januari 2018 gedaald naar 6,2 procent in juli van dit jaar. Het tweede kwartaal dit jaar heeft het laagste groeicijfer sinds 1992. Voor de regerende Communistische Partij is dat een behoorlijke domper. China probeert de groei nu aan te jagen op de binnenlandse markt, maar door grote schulden in de huizensector valt dat niet mee.

Peking probeert het Amerikaanse bedrijfsleven aan zijn kant te krijgen, om president Trump onder druk te zetten om met de handelsoorlog te stoppen. Het is slecht voor de Amerikaanse economie en de consument, is de mantra van China. De gewone Amerikaan gaat de handelsoorlog voelen in de portemonnee, roept Peking, maar dat geldt ook voor de Chinezen.

Lees ook:

De handelsoorlog doet de VS uiteindelijk zelf pijn

President Donald Trump speelt door de handelsoorlog verder op te poken een gevaarlijk spel met de Amerikaanse economie.

Europa voelt de pijn van handelsoorlog tussen VS en China.

Trump draait China de duimschroeven aan. Ook Europa kan daarvan de dupe zijn. ‘De Europese vooruitzichten worden slechter en slechter

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden