Coronavirus

China telt minder nieuwe corona-besmettingen, maar Zuid-Korea ineens juist meer

Desinfecterende spray wordt verspreid in Daegu, Zuid-Korea om een verdere uitbraak van het nieuwe coronavirus te voorkomen.Beeld AP

Zuid-Korea heeft te maken met een snelle uitbraak van het nieuwe coronavirus. Vandaag maakte de gezondheidsdienst bekend dat er 22 nieuwe gevallen van besmetting zijn, van wie de meesten in de stad Daegu. De bevolking daar is gevraagd om binnen te blijven. Bovendien is er een persoon in Zuid-Korea overleden aan de ziekte Covid-19, die door het virus wordt veroorzaakt.

Met de 22 nieuwe gevallen komt het totaal aantal besmetting in Zuid-Korea ineens op 104. Alle nieuwe besmettingen, op een na, werden geregistreerd in Daegu, een stad met 2,5 miljoen inwoners in het zuiden van het land.

Burgemeester Kwon Young-jin vroeg de inwoners in een televisietoespraak om binnen te blijven. Kwon uitte kritiek op het beleid van de Zuid-Koreaanse regering, die inzet op het tegenhouden van het virus aan de grens. “Dat is ontoereikend om het overdragen van de ziekte in lokale gemeenschappen te voorkomen.” Hij verzocht de regering dringend om hulp.

Van de 73 nieuwe patiënten die de afgelopen twee dagen in de regio Daegu zijn geteld, behoren er 49 tot hetzelfde kerkgenootschap. Een vrouw die eerder al was besmet, ging ook naar de Shincheonji Kerk van Jezus. Zij zou daar met meer dan duizend mensen in contact zijn gekomen, die nu allemaal gecheckt worden.

De kerk heeft in heel Zuid-Korea circa 200.000 volgelingen. Alle bijeenkomsten van de Shincheonji-kerk in het land zijn voorlopig stilgelegd. De gelovigen is gevraagd de diensten te volgen via YouTube.

Woensdag overleed een man van 63 aan de luchtwegziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Hij kwam uit Cheongdo, een kleinere plaats circa 25 kilometer ten zuiden van de stad Daegu.

Nieuwe sterfgevallen

Iran meldde woensdag twee sterfgevallen in verband met het nieuwe virus, naast drie besmettingen. In Japan overleden twee oudere passagiers van het cruiseschip Diamand Princess. Andere doden buiten China zijn tot nu toe te betreuren in Hongkong, Taiwan, Japan, de Filippijnen en Frankrijk.

In China zijn tot dusver circa 75.000 mensen besmet en zeker 2121 patiënten zijn overleden. Gezondheidsautoriteiten putten enige hoop uit het dalende aantal nieuwe besmettingen. Vandaag waren dat er 394, nog geen kwart van het aantal een dag eerder.

Lees ook: 

Corona-epidemie kan de Chinese economie hard raken, en dat gaan wij ook merken

Dat de Chinese economie lijdt onder het rondwarende coronavirus is duidelijk. Hoe groot is die schade en wat gaat de rest van de wereld ervan merken? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden