Spionage

China reageert fel op neerhalen 'spionageballon' door de VS

Een beeld van de veronderstelde Chinese spionageballon, nadat hij is neergehaald door de Verenigde Staten.  Beeld Reuters
Een beeld van de veronderstelde Chinese spionageballon, nadat hij is neergehaald door de Verenigde Staten.Beeld Reuters

De Amerikaanse luchtmacht heeft de vermeende Chinese spionageballon die dagen boven het land vloog zondag neergehaald. China reageerde enkele uren later fel op het neerhalen van de ballon en spreekt van een ‘overreactie’ door de VS.

ANP

President Joe Biden had woensdag al toestemming voor de operatie gegeven als die kon worden uitgevoerd zonder Amerikaanse levens in gevaar te brengen, meldt het ministerie van Defensie in Washington. Dat noemt de Chinese actie, die zou zijn gericht op het bespioneren van ‘strategische locaties’, onacceptabel.

In een reactie sprak China enkele uren na het neerhalen van de ballon zijn ‘ernstige afkeuring’ uit. Het met geweld uit de lucht halen van de ballon door het leger is een ‘overduidelijke overreactie’ en gaat in tegen internationale verdragen, schrijft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De ballon was ‘volledig per ongeluk’ afgedreven en zelfs Washington zou aan China hebben toegeven dat het vaartuig geen bedreiging vormde. China verwijt de VS een ‘ernstige schending van internationale conventies’ en behoudt zich het recht voor om vervolgstappen te nemen, aldus het ministerie in de felle verklaring.

Na de ontdekking afgelopen week was al overwogen de ballon ter grootte van drie bussen neer te schieten, maar Biden volgde een advies om dat niet te doen. Brokstukken zouden op de grond schade kunnen aanrichten. De neergehaalde ballon is in de oceaan ten oosten van het vliegveld Myrtle Beach in South Carolina neergekomen. Teams zijn onderweg om de brokstukken veilig te stellen, melden Amerikaanse media.

Ook een ballon in Latijns-Amerika

De Colombiaanse luchtmacht zegt vrijdagochtend een object in het luchtruim te hebben waargenomen dat op een ballon leek. Het was op 17 kilometer hoogte het luchtruim van Colombia binnengekomen. Het object vloog vanuit het noorden met een snelheid van ongeveer 45 kilometer per uur, maar verwijderde zich ook weer.

Luchtvaartdienst FAA had eerder drie vliegvelden aan de oostkust gesloten ‘ter ondersteuning van een actie van het ministerie van Defensie voor de nationale veiligheid’. Na de operatie werden die vrijgegeven.

Biden zei eerder op de dag over de ballon dat ‘we er zorg voor zullen dragen’, zonder details te geven. China zei eerder dat de ballon door overmacht uit koers was geraakt en het incident te betreuren. Het luchtschip, zoals Beijing het noemt, zou vooral meteorologische doeleinden dienen, maar volgens Washington bevat de ballon allerlei surveillanceapparatuur. Evengoed heeft de ballon volgens deskundigen niets meer te bieden dan satellieten.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn geplande bezoek aan China uitgesteld, omdat de kwestie de dialoog tussen de twee wereldmachten te veel zou bepalen. China zegt zich strikt aan de internationale regels te hebben gehouden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft in een telefoongesprek met Blinken besproken ‘hoe je kalm en professioneel met onbedoelde incidenten om kunt gaan.’

Lees ook:
China betuigt spijt om vlucht ballon door Amerikaanse luchtruim

China kan niet veel meer dan de gemoederen sussen nu de Amerikaanse buitenlandminister Blinken zijn bezoek afzegt om verdachte ballon.

Lees ook:
China stuurde wel vaker een ballon naar de VS

Een enorm gevaarte boven de Verenigde Staten doet de toch al gespannen relatie tussen de VS en China geen goed.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden