Coronapandemie

China heeft nu ook de deltavariant onder controle

Inwoners van Ningbo na hun vaccinatie. De haven van de Oost-Chinese stad werd platgelegd nadat er één delta-besmettingsgeval opdook. Beeld AFP
Inwoners van Ningbo na hun vaccinatie. De haven van de Oost-Chinese stad werd platgelegd nadat er één delta-besmettingsgeval opdook.Beeld AFP

Het Chinese zerotolerancebeleid tegen corona werkt, maar is erg kostbaar – zeker als een nieuwe agressieve virusvariant binnendringt. Toch laat China zijn succesformule nog niet los.

Eefje Rammeloo

China kan weer ademhalen: de deltavariant is onder controle gebracht. Twee besmettingen werden dinsdag in Sjanghai ontdekt, en beide waren terug te herleiden naar een eerdere besmetting, klonk het sussend in de media.

Dat is te overzien: het drama begint pas als je niet meer weet waar je moet kijken. Dan sluit de Chinese overheid wijken af, en mogen mensen uit gebieden met een ‘hoog risico’-stempel niet meer reizen. Afgelopen maand gebeurde dat in het hele land nadat een reiziger uit Moskou het deltavirus binnenbracht, en toeristenoord Zhangjiajie superspreader bleek.

Zero tolerance

Alle alarmbellen gingen af en China’s zerotolerancestrategie werd op de proef gesteld. Maar met vergaande maatregelen werd ook de deltavariant overwonnen.

Toch heeft de triomf een vreemde bijsmaak. Want hoelang kan China het virus op deze manier nog buiten houden? Voor de zomer was er nauwelijks meer een coronavirus te bekennen, het leven was al een jaar weer normaal. Virusvonkjes die zo hier en daar een vuurtje dreigden aan te steken, werden meteen uitgetrapt. Met R-getallen of ic-capaciteit houdt geen Chinees zich bezig.

Maar de groteske maatregelen die met een besmettelijkere variant als delta extra hard nodig zijn, hangen als een zwaard van Damocles boven het land. Iedere Chinees weet: zodra er een enkel geval wordt ontdekt, gáán we weer. Eén besmetting legde afgelopen weken de haven van Ningbo stil. Toen de deltavariant zich begon te verspreiden en er voor het eerst sinds een jaar weer meerdere haarden met duizenden besmettingen waren, bleef in vliegtuigen een derde van de stoelen leeg. Toeristische trekpleisters, belangrijke bouwstenen in lokaal anti-armoedebeleid, zagen nauwelijks bezoekers.

Vaccinatiedekking 70 procent

Gevolg van de uitbraak van deze zomer, is wel dat mensen zich snel lieten inenten – inmiddels zijn 1,96 miljard doses toegediend. Dat betekent in het beste geval dat de vaccinatiedekking op 70 procent staat. Voor het eind van het jaar moet dat 80 procent zijn, zei China’s topepidemioloog Zhong Nanshan.

De Chinese vaccins voorkomen in 70 procent van de gevallen dat je ziek wordt van de deltavariant. Dat is ‘ietsje minder’ effectief dan tegen het oorspronkelijke virus, aldus Zhong, maar toch genoeg om met 80 procent gevaccineerden, groepsimmuniteit te bereiken.

Omdat de effectiviteit van de vaccins na verloop van tijd afneemt, ligt ook in China de optie op tafel om na zes maanden een boosterprik te halen. Dat wordt mogelijk een dosis van een mRNA-vaccin, met dezelfde werkwijze als het Pfizer- en Modernavaccin. Het Duitse BioNTech produceert dat vaccin samen met de Chinese partner Fosun, maar heeft nog altijd geen toestemming om het op de Chinese markt te brengen. Dat kan een politieke reden hebben: Europa heeft de Chinese vaccins nog niet goedgekeurd; maar ook een economische reden: China wil eerst eigen mRNA-vaccins op de markt hebben. Verschillende laboratoria werken eraan.

Verrader

De vaccins moeten uiteindelijk een uitweg bieden, maar voorlopig is China nog een bubbel die geen spatje virus accepteert. Experts die anders suggereren, moeten op hun woorden letten. Toen Zhang Wenhong, een veel geciteerd autoriteit op het gebied van infectieziekten, recent zei dat China moest ‘leren leven’ met het virus, werd hij uitgemaakt voor verrader.

Om de bevolking bij de les te houden, benadrukt staatskrant Global Times in een commentaar de ‘humanitaire kosten’, het ‘grotere aantal sterfgevallen’ dat bijvoorbeeld Groot-Brittannië moet incasseren door het virus te laten rondwaren. ‘Nu China de weg van nul infecties heeft ingezet, kunnen we die het beste verbeteren en de economische en sociale kosten ervan verminderen’, aldus de krant.

Lees ook:

Deltavariant doorkruist Chinese corona-aanpak

China is in de ban van een nieuwe corona-uitbraak. Al gaat het slechts om honderden gevallen, toch is de schrik groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden