Grensconflict

China en India weer in de clinch in de Himalaya

Het Pangong-bergmeer op ruim 4000 meter hoogte, waar Chinese en Indiase militairen afgelopen weekend kennelijk tegenover elkaar kwamen te staan. Beeld AP
Het Pangong-bergmeer op ruim 4000 meter hoogte, waar Chinese en Indiase militairen afgelopen weekend kennelijk tegenover elkaar kwamen te staan.Beeld AP

China en India hebben elkaar maandag beschuldigd van illegale grensoverschrijdingen met troepen langs hun grens in de Himalaya. Kennelijk kwamen militairen van de twee landen afgelopen weekend tegenover elkaar te staan aan de oevers van het hooggelegen Pangong-meer. Tot een confrontatie kwam het niet, maar de spanning liep hoog op.

Lokale commandanten van beide zijden ontmoetten elkaar maandag om de crisis te bezweren. In dezelfde regio kwamen in juni nog twintig Indiase militairen om bij een knokpartij met Chinese soldaten, waarbij niet werd geschoten.

De spanning loopt geregeld op langs de 3500 kilometer lange Chinees-Indiase grens, die op veel plekken omstreden en slecht gemarkeerd is. Op grond van onderlinge afspraken hebben militairen die patrouilleren aan weerszijden van de demarcatielijn doorgaans bevelen om niet te schieten en hebben ze vaak ook geen vuurwapens bij zich. De laatste keer dat China en India werkelijk ten strijde trokken over de grens, was in 1962, toen de Indiërs in een korte oorlog een pijnlijke nederlaag leden.

Het geruzie laat zien hoe makkelijk de rivaliteit tussen de twee kernmachten kan escaleren. India is zeer beducht voor de Chinese ambitie om een sinocentrisch Azië te creëren. De regering in New Delhi doet ook nadrukkelijk niet mee aan het grote Chinese Belt and Road-project, waarmee Peking nieuwe handelsroutes door de regio aanlegt. New Delhi volgt bovendien met argusogen hoe de Chinese marine steeds vaker opduikt in de Indische Oceaan. Tegelijk kijken de Chinezen met ergernis naar de Indiase flirt van de laatste jaren met de Verenigde Staten.

Lees ook:

China roert zich aan de grenzen. Heeft dat iets te maken met het coronavirus?

Peking zet zijn militairen in op verschillende plaatsen aan de grenzen. Waarom gebeurt dit juist nu?

Voor het eerst in jaren vallen er doden in het Chinees-Indiase grensconflict in de Himalaya

De confrontatie in de Galwan-vallei begon begin vorige maand, kennelijk naar aanleiding van een weg die de Indiërs hebben aangelegd aan hun zijde van de grens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden