Conflict

China en de VS dagen elkaar uit; gevechtsvliegtuigen en schepen bij Taiwan

Het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt. Beeld Reuters
Het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt.Beeld Reuters

China en de VS tonen hun militaire kracht in Oost-Azië. Onder president Biden neemt de spanning nog niet af.

Gijs Moes

China en de Verenigde Staten dagen elkaar uit rond Taiwan en de Zuid-Chinese Zee. Met gevechtsvliegtuigen en marineschepen leggen beide grootmachten hun claim op het gebied, ook na de wisseling van de wacht in Washington.

De Chinese luchtmacht vloog zondag met zestien toestellen door het Taiwanese luchtruim. Zaterdag waren dat er acht, waaronder ook bommenwerpers die kernwapens kunnen vervoeren. Na het weekend werd het rustiger boven Taiwan, maandag kwam er nog een Chinees verkenningsvliegtuig voorbij.

Taiwan reageerde in het weekend door het Chinese militaire communicatieverkeer te storen en luchtafweer in stelling te brengen. President Tsai Ing-wen bezocht maandag een radarstation in het noorden van het land. Daar wees de president erop dat China vaak het Taiwanese luchtruim en de wateren rond het eiland schendt.

“In het afgelopen jaar heeft ons radarstation bijna tweeduizend communistische vliegtuigen en meer dan vierhonderd communistische schepen gedetecteerd, zodat we ze snel in de gaten hadden, ze konden wegjagen en zo onze zee en ons luchtruim volledig konden beveiligen.”

De Verenigde Staten lieten zondag weten dat ze Taiwan blijven steunen, ook onder de nieuwe regering van president Joe Biden. Het ministerie van buitenlandse zaken uitte in een verklaring haar zorgen over het “Chinese patroon van voortdurende pogingen om zijn buren, waaronder Taiwan, te intimideren”. De VS roepen Peking op ‘te stoppen met de militaire, diplomatieke en economische druk op Taiwan’.

Een harde lijn tegenover China

Taiwan is een zelfstandig eiland voor de kust van China, dat volgens Peking echter een afvallige provincie is die weer onder het centrale gezag moet worden gebracht. De Chinese leiders hebben geweld daarbij nooit uitgesloten.

Slechts een klein aantal landen erkent de onafhankelijkheid van Taiwan officieel. Ook de VS doen dit niet, omdat China dat niet accepteert. De VS hebben wel afspraken voor militaire ondersteuning gemaakt met Taiwan.

President Biden en zijn beoogde minister van buitenlandse zaken Antony Blinken hebben gezegd dat ze het Amerikaanse beleid voortzetten. Ze zijn dus niet van plan om de harde lijn van de vorige regering tegenover China los te laten. Wel zetten Biden en Blinken meer in op overleg en diplomatie.

Als boodschap aan China stuurden de VS het afgelopen weekend een marine-eskader naar de Zuid-Chinese Zee, ten zuiden van Taiwan. Het vliegdekschip Theodore Roosevelt voer onder begeleiding van drie oorlogsschepen door het gebied. Dit gebeurde om de ‘vrije doorvaart te verzekeren’, aldus het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Door de Zuid-Chinese Zee lopen scheepvaartroutes die belangrijk zijn voor de wereldhandel.

Peking reageerde maandag geïrriteerd op de Amerikaanse sancties. De VS doen dit vaker, ‘om hun spierballen te tonen’, aldus een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken. “Dit is niet bevorderlijk voor de vrede en stabiliteit in de regio.”

China claimt vrijwel de hele Zuid-Chinese Zee en legt ook havens en vliegvelden aan op eilandjes in het gebied, ook al menen omliggende landen als Vietnam en de Filippijnen dat zij daar recht op hebben. Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag verwierp in 2016 de Chinese claims, maar Peking erkent die uitspraak niet.

Lees ook:
Taiwan gaat zelf onderzeeërs bouwen, want die uit Nederland voldoen niet meer

Taiwan gaat zijn eigen onderzeeërs bouwen. De schepen die Nederland ooit leverde voldoen niet meer voor de verdediging tegen China.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden