Pandemie

China claimt ‘historische overwinning’ op corona

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

China heeft de coronapandemie achter zich gelaten en is er ondanks de besmettingen de voorbije maanden in geslaagd ‘s werelds laagste sterftecijfer aan te houden. Dat meldt de Chinese Communistische Partij via het staatspersagentschap Xinhua.

Redactie Trouw

Na bijna drie jaar te hebben vastgehouden aan zijn strenge zerocovidbeleid, kondigde Beijing in december vorig jaar onverwacht aan een groot deel van de maatregelen los te laten. Vervolgens kende China de grootste uitbraken sinds de start van de pandemie.

Maar de gevolgen daarvan vielen relatief mee, zegt de partij nu. Volgens de verklaring zijn na de versoepelingen 80.000 mensen aan het virus overleden, op een bevolking van 1,4 miljard. 200 miljoen Chinezen hebben medische hulp gekregen na een coronabesmetting, waarbij het in 800.000 gevallen ging om zware ziektegevallen.

Maar die cijfers zijn volgens waarnemers een grove onderschatting van de werkelijke situatie. Een prominente Chinese viroloog vermoedt dat 80 procent van de Chinezen de voorbije maanden corona heeft opgelopen.

Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie voorspelden eerder dit jaar zelfs een miljoen sterfgevallen als gevolg van de recente uitbraken. Het precieze dodental is bijna niet te achterhalen, omdat veel patiënten thuis overlijden zonder officiële doodsoorzaak. Bovendien werden dokters volgens verschillende bronnen aangemoedigd om corona niet als doodsoorzaak te noemen bij het vaststellen van een overlijden.

‘China heeft een vlotte overgang kunnen maken in een relatief korte tijd’, besluit de CCP, dat zijn corona-aanpak ‘een historisch mirakel’ noemt. De partij waarschuwt wel dat in de rest van de wereld het virus de ronde blijft doen en dat het opletten geblazen blijft voor mutaties.

Lees ook:

Chinees Nieuwjaar vieren te midden van een corona-uitbraak

‘Vrienden in Nederland zijn bezorgd over mijn reis naar China’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden